reklama

Minulý týden předsednictvo hnutí zrušilo buňku v Moravskoslezském kraji vedenou poslancem Lubomírem Volným. Důvodem bylo podle vedení SPD porušování stanov a krácení demokratických práv členů. Volný hodlá rozhodnutí předsednictva napadnout u orgánů hnutí.

Poslanec Podal dnes řekl, že dočasným vedením obnovené krajské organizace v Královéhradeckém kraji předsednictvo pověřilo Reného Salaye a neúspěšnou kandidátku do Senátu na Náchodsku Andreu Pajgerovou, a to do celorepublikové konference hnutí, která se uskuteční nejpozději v červnu.

"Část reprezentace kraje nedokázala přijmout osobní odpovědnost. Odstoupil jsem z vedení kraje jako první, nicméně jako jediný. Měli jsme nejhorší výsledek z celé republiky, nezískali jsme ani jednoho zastupitele. Je proto naprosto legitimní si říci, nevyšlo to, dejme šanci dalším. Protože to někteří neakceptovali, tak se situace vyřešila tímto způsobem," řekl ČTK Podal. V Královéhradeckém kraji byly navíc zrušeny kluby SPD v Jičíně, Hradci Králové a Trutnově.

Podal uvedl, že zrušení krajské buňky a její znovuobnovení je způsobem, jak už znovu některé členy do hnutí nepřijmout. Podle něj jde hlavně o bývalého prvního místopředsedu krajské organizace Petra Vrzáně, který byl v komunálních volbách jedničkou SPD v Hradci Králové, a donedávna druhou krajskou místopředsedkyni Luďku Tomešovou, která kandidovala v Trutnově. "Škoda, že tu situaci nevyhodnotili sami," sdělil Podal.

Podle něj se už počet nově zaregistrovaných blíží počtu členů hnutí v kraji před zrušením. "V současnosti jsou přijímáni členové zpět, nic zásadního se neděje, jen dojde k přeskládání stavebních kostek, tak aby to fungovalo v příštích volbách," uvedl Podal.

Ze stanov hnutí vyplývá, že když zanikne regionální klub, rozhodne předsednictvo do 60 dnů o vzniku nového.

Obecní volby v Královéhradeckém kraji loni v říjnu vyhrála na počet získaných mandátů z politických stran KDU-ČSL, která získala 119 křesel v zastupitelstvech. Lidovci skončili na prvním místě i přesto, že 21 křesel proti volbám před čtyřmi lety ztratili. Druhá skončila ODS, která si polepšila o devět křesel a získala 106 mandátů. ČSSD a KSČM ztratily zhruba polovinu křesel. Nejvíce mandátů, celkem 3255, získali tradičně nezávislí kandidáti a jejich sdružení.