Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Karneval v Rio de Janeiro 2019 startuje! Depardieu v náruči Putina tančí sambu

Karneval v Riu 2019: Depardieu v náruči Putina Fotogalerie +2
Karneval v Riu 2019: Depardieu v náruči Putina
Foto: Profimedia **www.profimedia.cz**

V brazilském Riu de Janeiro dnes oficiálně začíná tradiční karneval, který je největším karnevalem na světě.

Do sedmimilionového přístavního města přiláká bujaré veselí a tance polonahých tanečnic každoročně přes milion turistů; loni jich dorazilo 1,5 milionu. Karneval v Riu potrvá do 9. března.

A ač se v ulicích Ria už několik dní konají bujaré masopustní slavnosti a městem chodí průvody barevně oděných tanečníků, samotný karneval začne až dnes. Odstartuje ho ceremonie, při níž se předává symbolický klíč od Ria patronovi karnevalu králi Momovi. Ten je hlavní postavou řady latinskoamerických festivalů a bývá jím podle tradice vysoký a tlustý muž.

V dalších dnech ulice Ria zaplní pestrobarevné průvody s alegorickými vozy, živá muzika a tanec. Součástí karnevalu jsou tradiční soutěže škol samby, v nichž se kromě tance hodnotí mimo jiné i kvalita bubeníků či krása kostýmů.

Témata:  Karneval v Riu Rio de Janeiro Brazílie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:00

ROZHOVOR: Expert radí, jak být v online světě v bezpečí

ROZHOVOR: Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Na tyto otázky vám odpoví expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek. Připravil několik praktických rad, díky nimž můžete v online světě kráčet bezpečně a beze stresu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy