reklama

Pokračuje tak eskalace napětí vyvolaná sebevražedným atentátem kašmírských separatistů před dvěma týdny, při němž zahynulo 44 indických policistů. Dnes o tom informovala agentura AP.

Podle pákistánské vlády zaútočili indičtí vojáci těžkými zbraněmi na vesnici ležící poblíž kašmírské linie kontroly a zabili chlapce a další tři lidi zranili. Zničeno bylo rovněž několik domů. Pákistánská armáda na tento incident odpověděla střelbou na indické území.

Indie dříve oznámila, že příslušníci pákistánských ozbrojených sil zabili dva sourozence a jejich matku v okrese Púnč na indické straně hranice.

Islámábád a Dillí spolu od získání nezávislosti v roce 1947 vedly tři války, z nichž dvě byly o himálajský region Kašmír. Obě země, které jsou jadernými mocnostmi, si činí nárok na celý region, každá z nich ale v současnosti ovládá jen jeho část.

Dnešní incidenty přichází den poté, co Pákistán s cílem snížit napětí učinil "mírové gesto" a propustil indického pilota sestřeleného ve středu nad pákistánskou částí Kašmíru.