Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před útokem na Skripala se děly divné věci? Britové zkoumají dění na ruské ambasádě

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Britské tajné služby vyšetřují "nezvyklou" aktivitu, kterou loni v březnu zaznamenaly v budově ruského velvyslanectví v Londýně před útokem na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. S odvoláním na své zdroje o tom dnes napsal britský list The Guardian. Skripalovi byli loni na jihu Anglie otráveni nervově paralytickou látkou novičok. Londýn připisuje odpovědnost za útok ruské vojenské rozvědce, Moskva to však odmítá.

Britské zpravodajské služby MI6, MI5 a GCHQ vyšetřují "horečné příchody a odchody" do budovy ruské ambasády v londýnské čtvrti Kensington, které tajné služby zaznamenaly několik dní před a poté, co byli Skripalovi 4. března nalezeni v bezvědomí na lavičce v centru britského města Salisbury. Vyšetřovatelé označili pohyb na velvyslanectví za bezprecedentní.

"...I am urging anyone who has information that they have not yet passed to police to do so. The information you have could be crucial to securing the prosecution of those responsible.”Then release CCTV images of the #Skripal's from 4 March 2018. This will help jobg memories.

— Say Less (@SayLess84002045) 4. března 2019

Otrava Skripalových vedla k diplomatické roztržce mezi Londýnem a Moskvou. Británie v reakci na incident vypověděla ze země 23 ruských diplomatů. K vyhošťování ruských diplomatů se následně přidaly další tři desítky zemí včetně USA a ČR. Moskva reagovala zrcadlově.

Skripalovi útok přežili, informace o jejich zdravotním stavu a kontaktech s okolním světem jsou ale kusé. V britském tisku se v minulých dnech objevily nepotvrzené informace o tom, že Skripalův zdravotní stav se zhoršil a bývalý rozvědčík je v pravidelné péči lékařů. Julija je podle tisku v pořádku.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes v rozhovoru s listem Komsomolskaja pravda označila první výročí od útoku na Skripalovy za tragikomické.

"Pořád nevíme, co se se Skripalovými stalo. Jednou nebo dvakrát jsme viděli Juliji Skripalovou vystoupit před kamerou... Samotného Skripala nikdo neviděl," prohlásila mluvčí. Kritizovala mimo jiné i nedostatek podrobností o události ze strany britských úřadů.

Témata:  Velká Británie velvyslanectví Ruské federace Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.