Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajný trumf Donalda Trumpa: Zajistí mu AOC drtivé vítězství?

Alexandria Ocasio-Cortez
Alexandria Ocasio-Cortez
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Komentář Petra Šulky – Jsou politici, kteří jsou na politickém nebi jako asteroid, chvíli zazáří a pak nemilosrdně zmizí. Takovým politickým asteroidem se zdá být i letos teprve třicetiletá demokratická kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová, přezdívaná AOC. O ní se mluví jako o politické superstar. Proč ale spíše potápí vlastní stranu a ideje a nahrává Trumpovi a republikánům?

Cesta na vrchol nastala pro AOC v loňském roce. Newyorčanka, pyšnící se bakalářským titulem z mezinárodních vztahů a ekonomie, která se jinak živila jako barmanka, v demokratických primárkách kandidovala proti dosavadnímu desetinásobnému kongresmanovi Josephu Crowleymu.

Její program byl více než ambiciózní a více než levicový. Nabízela školství a kvalitní zdravotnictví zdarma a pro všechny, omezení prodeje zbraní, konec neomezeného sponzoringu politických kampaní nebo konec privatizace státních služeb jako je vězeňství. Sama šla příkladem. Odmítala velké dárce, dokonce i demokratickou kasu a spolehla se pouze na malé dárce.

K obrovské radosti svých voličů a podporovatelů, a k ještě většímu zděšení politiků své vlastní strany, AOC uspěla. Radost to byla tak veliká, že její podporovatelé podle ní pojmenovali asteroid a stala se hrdinkou komiksu. AOC mohla vyrazit do Washingtonu. Tedy kdyby na to měla. Na internetu si postěžovala, že na nájem v hlavním městě, které je páté nejdražší město USA, nemá. Dne 1. ledna letošního roku složila přísahu a velká jízda začala. Pokud některý z jejích zkušenějších kolegů předpokládal, že se AOC zklidní, šeredně se zmýlil.

Naopak, AOC od vstupu do kongresu srší nápady, ze kterých jejím umírněným kolegům vstávají vlasy hrůzou. Vrcholem je zatím New Green Deal tedy Nový zelený úděl, pojmenovaný podle legendárního plána Franklina Delano Roosevelta k boji proti velké ekonomické krizi ve 30. letech 20. století. AOC chce takto bojovat proti změnám klimatu, které, jak vypočítala, do 12 let zničí svět.

Plán je skutečně ambiciózní. Pro méně politicky korektní šílený a megalomanský. Do roku 2030 by se USA měli úplně zbavit neekologických zdrojů energie a přejít ze 100 % na obnovitelné. Letecká doprava by měla být v maximální míře omezena a měla by je nahradit síť vysokorychlostní železnice. Přechod na elektromobily a zákaz spalovacích motorů je samozřejmý. Budovy budou hromadně rekonstruovány na nízkoenergetické. Lidé dostanou zdarma zdravotní péči a školství.  Budou i státem garantovaná místa. Ti, kdo nemohou nebo nechtějí (!!) pracovat, dostanou sociální dávky.  Budou redukovány chovy dobytka, neboť jsou neekologické.    

Ptáte se po ceně? Pakatel! Dekarbonizace energetiky, modernizace dopravy vyjde na 8,2 až 12,3 bilionu USD a 80,6 bilionu USD půjde na sociální výdaje. Suma sumárum 93 bilionů USD za 10 let. A jak na to AOC chce vzít? Podle ní jsou tyto výdaje stejnou výzvou jako 2. světová válka. Tudíž chce zavést speciální daň až 70 % na zisk, znárodňovat a budovat družstva. V době, kdy dluh USA je „pouhých“ 22 bilionu, a mnozí jej už nyní považují za nesplatitelný, skutečně zábavné čtení. Ne tolik pro kolegy z demokratické strany, kteří jsou již jen ze zveřejnění jejího plánů dost vyděsil.

Další ránu demokratům zasadila AOC v samotném státu New York. Guvernér dlouho vyjednával s Amazonem o vybudování druhé centrály tohoto gigantu v jeho státě. Pro New York by to znamenalo 25 000  pracovních míst s průměrným platem 105 000 USD ročně na osobu a přínos pro stát až 27 miliard USD v dalších investicích a daních. Politici Jeffa Bezose lákali i na dotaci ve výši 3 miliardy. To se ovšem AOC a dalším progresivistům nelíbilo a celé jednání úspěšně sabotovali.  AOC poté na Twitteru bezelstně jásala „Ušetřené tři miliardy můžeme vložit do vzdělání, platů učitelů, do naší komunity, opravy metra. Bude práce pro tolik lidí!“ Zapomněla ovšem, že žádné peníze nebudou. Miliardy měly být i z daní od Amazonu, a ten stát nebude. Nebudou tedy ani peníze.  

Kolem AOC v Kongresu se vytvořila skupinka jedenácti radikálně levicových reprezentantů táhnoucí stranu do leva a je třeba říci, že ti méně radikální a středoví se jich dosud báli. V poslední době pochopili, že musí AOC zkrotit nebo rovnou ze strany dostat, jinak strana a oni sami půjdou ke dnu. Pohár trpělivosti přetekl minulý týden. Demokraté a republikáni se dohodli na přísnější kontrole zbraní. Jednalo se samozřejmě o kompromis a ten radikálové typu AOC odmítají. AOC začala vyhrožovat, že ty, kdo pro zákon budou hlasovat dá na „seznam“, a doporučí, aby je její podporovatelé příště nevolili.

Tím rozzlobila i jinak poměrně klidnou předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, která jí lidově řečeno „seřvala“. Také na AOC začaly unikat různé informace. Zatímco ostatní kongresmani dávají svým poradcům a pomocníkům plat kolem 30-32 000 dolarů štědrá AOC platí zaměstnancům svého štábu v průměru 52 000 USD.

Provalily se i nesrovnalosti ve financování její kampaně. Zdá se, že z vybraných peněz část poslal šéf její kampaně a dnes její nejbližší spolupracovník Saikat Chakrabarti do svých soukromých firem, za což měl pobírat nadlimitní odměny. Na své si měl přijít partner AOC Riley Roberts, který za konzultace pobíral 6000 dolarů. Pokud se vše potvrdí AOC hrozí i vězení. Navíc zklamala i ekology a vegany, když byla spatřena při jedení hamburgeru obsahující hovězí, jehož chov chce zakázat…

Republikáni a prezident Trump osobně má z AOC nepochybně radost. Vždyť jedná politička rozvrátila celou opozici a svým radikalismem se ji daří ničit šance demokratů ve volbách v roce 2020. republikánům více posloužit nemohla. Demokraté jsou i přesto, že Trump nepatří k nejpopulárnějším prezidentům, v obrovské krizi a nevypadá to, že by byli schopni postavit silného kandidáta.

Ani volby do Kongresu a senátu v loňském roce nedopadly tak, jak si představovali. Pokud se nenajde skutečný protikandidát nebo pokud Trump neudělá nějakou fatální chybu a demokraté zůstanou nadále tak rozhádaní a pod diktátem lidí jako je AOC, neměl by se voleb na podzim 2020 obávat.  

Témata:  USA Alexandria Ocasio-Cortez Kongres Spojených států amerických (United States Congress) ekologie ekonomika politika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.