Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Theresa Mayová uplácí poslance? Zoufale hledá podporu pro brexitovou dohodu

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Britská premiérka Theresa Mayová zakládá nový fond, ten má napomoci rozvoji těch měst, která hlasovala pro odchod z Evropské unie. Ministerská předsedkyně byla „obviněna“, že se zoufale snaží koupit hlasy poslanců dolní sněmovny pro svou brexitovou dohodu. Takzvaný „Fond pro silnější města“, který byl strategicky představen jen několik dní před rozhodujícím hlasováním o podobě dohody o vystoupení Spojeného království z EU, má poskytnout 1,6 miliard liber těm volebním obvodům, které v referendu hlasovaly pro odchod z unijního bloku.

Oponenti premiérky zastávají názor, že finanční příspěvky městům mají za cíl přesvědčit labouristické poslance, aby v nadcházejícím hlasování premiérčinu dohodu o odchodu konečně podpořili. Z Downing Street se však ozývají argumenty, že fond primárně slouží pro rozvoj méně vyspělých částí země. Finanční dotace pomohou po brexitu vytvořit nová pracovní místa a obecně nastartovat ekonomickou aktivitu. Města tak dle slov samotné premiérky budou mít po odchodu z EU díky financím z fondu více prostoru pro rozhodování o vlastní budoucnosti. 

Podle britského listu Independent má být jedna miliarda liber rozdělena napříč zemí, z toho více než polovina půjde městům na severu Anglie. Dle premiérky je prosperita v zemi nespravedlivě rozšířena, proto je třeba méně vyspělým oblastem pomoci. Vláda chce také zajistit, aby z fondu profitovaly i města Skotska, Walesu a Severního Irska.

„Naše ekonomika funguje pro některé oblasti země dobře, my ale nyní požadujeme, aby stejně dobře fungovala ve všech jejích částech,“ dodala premiérka. Také řekla, že „tato města mají nádherné dědictví a obrovský potenciál a se správnou pomocí je čeká slibná budoucnost.“ Ty části království, které se v referendu zřetelně vyslovily pro odchod z unie, požadují změnu. Tato změna má být podle Downing Street změnou k lepšímu, která nabídne jednotlivým oblastem více příležitostí a kontroly nad vlastními záležitostmi.

Mluvčí pro brexit nedávno vzniklé Nezávislé skupiny Anna Soubryová označila fond za zoufalý krok vlády k získání hlasů, nepopřela však, že investice do dalšího rozvoje dovedností a školení zaměstnanců je v dotčených oblastech potřebná. I v těch oblastech, které se jasně vyslovily pro brexit, se však v posledních dnech objevují hlasy podporující konání nového lidového hlasování. Podle Soubryové se tito voliči nenechají oklamat, jsou si totiž vědomi, že brexit bude mít na jejich budoucnost tak jako tak negativní dopad

Témata:  Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy