Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se v USA sešel s obchodní komorou, chce ochránit Česko

Andrej Babiš v USA
Andrej Babiš v USA
Foto: Facebook

Americká obchodní komora se staví negativně k možnému zavedení nových cel mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Po dnešním jednání s představiteli komory to českým novinářům ve Washingtonu řekl český premiér Andrej Babiš. O záležitosti chce ve čtvrtek hovořit i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který mluvil o možném uvalení cel na evropskou automobilovou produkci. Podle Babiše by to Českou republiku poškodilo.

"Americká obchodní komora se k tomu staví negativně. Jim se to nelíbí," řekl Babiš o hrozbě uvalení dalších cel. "Bylo by velice nešťastné pro všechny, kdyby se oboustranně zvyšovaly tarify. Doufejme, že k tomu nedojde," uvedl.

Český premiér chce na Trumpa apelovat, aby ustoupil od myšlenky uvalit cla na automobilovou produkci z EU. Připomněl, že český automobilový průmysl je závislý na exportu, a to včetně subdodávek pro zahraniční automobilky, které vyvážejí vozy na americký trh. "I ten nepřímý dopad na náš průmysl je velký," řekl Babiš.

Ministerský předseda vyjádřil lítost nad tím, že se nepodařilo dokončit dohodu Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), která měla vytvořit mezi EU a USA zónu volného obchodu a kterou zastavila Trumpova administrativa. "Budu mít příležitost mluvit s panem americkým prezidentem a budu se mu snažit vysvětlit, abychom skutečně našli nějakou pragmatickou dohodu, která bude výhodná pro Evropu, i pro Spojené státy," poznamenal Babiš.

Premiér v Americké obchodní komoře také představil českou Národní inovační strategii, která má zahrnovat inovace, projekty v oblasti umělé inteligence nebo propojení průmyslu s vysokými školami. "Byly tam přítomné velké nadnárodní firmy, které u nás vytvořily desítky tisíc pracovních míst. Myslím, že to bylo přijato velice pozitivně. Celkem nás pochválili za ten přístup," řekl Babiš.

Český premiér bude dnes ve Washingtonu také jednat o možnostech spolupráce při financování výzkumu mezi Grantovou agenturou ČR a americkou Národní nadací pro vědu. Navštíví také Marylandskou univerzitu, kde se seznámí s projekty v oblasti umělé inteligence.

Později odpoledne by měl Babiš podle neoficiálních informací navštívit centrálu amemrické Ústřední zpravodajské služby (CIA); podle Lidových novin by ho měl doprovodit ředitel české Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Babiš plánovanou návštěvu CIA potvrdil, k jejímu termínu nebo k případné Koudelkově účasti se ale odmítl vyjádřit.

Témata:  Andrej Babiš EU Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.