Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přes 76 tisíc migrantů měsíčně. Hranice praskají ve švech, úřady nestíhají

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Počty přistěhovaleckých rodin překračujících hranice na jihozápadě Spojených států lámou rekordy a pohraničníci problém nestačí řešit. Podle agentury AP, která se odvolává na americké úředníky, jen minulý měsíc přešlo mexicko-americkou hranici přes 76.000 migrantů, což je dvojnásobek oproti loňskému únoru.

V posledních několika měsících američtí pohraničníci registrují stoupající množství velkých přistěhovaleckých skupin, které čítají víc než sto lidí. Hranice bez povolení překračují v odlehlých, nedostatečně chráněných oblastech. Zatímco loni bylo takových skupin třináct a předloni dvě, za poslední dobu jich pohraničníci napočítali sedmdesát, píše AP.

Stoupající počty migrantů nahrávají prezidentovi Donaldu Trumpovi, který s odvoláním na kritickou situaci na hranicích dekretem vyhlásil nouzový stav. Americký Senát má příští týden hlasovat o zrušení tohoto kroku, podobnou rezoluci už schválila Sněmovna reprezentantů. Prezident téměř jistě bude rezoluci vetovat.

"Kapacita systému nestačí, dostali jsme se nadoraz," řekl novinářům Kevin McAleenan, ředitel amerického Úřadu celní a hraniční ochrany (CBP). Úřad rozšířil lékařské kontroly migrantů a v texaském El Pasu vybuduje nové zdravotnické středisko. "Je to jen dočasné řešení, není udržitelné," varoval ovšem šéf CBP.

Dlouhodobě se však ilegální migrace do USA snižuje, upozorňují americká média. Zatímco loni šlo o 400.000 lidí, v roce 2000 jich bylo 1,6 milionu. Rostoucí počty hlášené nyní jsou ale podle expertů varující. Dříve přicházeli do USA z Mexika jednotlivci, většinou dospělí muži, ale teď jde většinou o celé středoamerické rodiny. Hranice kromě toho samostatně přecházejí desetitisíce dětí.

Postarat se o rodiny je pro pašeráky lidí výhodnější, protože jde o větší skupiny, upozornila agentura AP. Pohraničníci jsou nuceni věnovat víc času péči o migranty než ochraně hranic.

Ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová dnes při slyšení v Kongresu prohlásila, že krize na jižní hranici není vymyšlená. "Čelíme krizi, skutečné vleklé krizi na hranicích. Nepochybujte o tom, že řetěz lidského utrpení je čím dál horší," prohlásila ministryně. "Je to stav nouze, je to skutečná humanitární krize, kterou tento systém umožnil. Musíme změnit zákony," dodala.

Témata:  uprchlíci USA Mexiko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy