Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší záhada v historii letectví: Kam se před pěti lety poděl let MH370?

Ostrov Reunion, na kterém byly nalezeny trosky letu MH370
Ostrov Reunion, na kterém byly nalezeny trosky letu MH370
Foto: Google Earth

Dne 8. března 2014 vzlétl let MH370 společnosti Malaysia Airlines z letiště v Kuala Lumpur. Přistát měl v Pekingu, k tomu ale nikdy nedošlo. Letadlo se po 40 minutách ztratilo i s 239 lidmi na palubě. Uplynulo už pět let a ani po té době si odborníci nejsou jisti, kam se podělo a co se vlastně stalo.

Záhadu ztraceného letu MH370 neobjasnilo ani nejdražší podmořské pátrání v historii. Ani po něm totiž úřady nejsou blíž k cíli, jímž je objasnit, co se osudný den vlastně stalo. Objevila se řada teorií, které se pokoušejí vysvětlit, co se vlastně stalo.

Rok 2014

Bezprostředně po zmizení letadla se objevila teorie, že se letadlo nezřítilo do moře, ale že by se mohlo nacházet někde v oblasti střední Asie. Tato dnes již vyvrácená teorie vycházela z různých sledování letu MH370, píše deník The Guardian.

Let MH370 nejprve "zmizel", když byl vypnut transpondér. To způsobilo, že po 40 minutách od startu zmizel stroj z civilních radarů. Vyšetřovatelé by jej ale i poté mohli sledovat pomocí vojenského radaru, který by poskytl jeho přesnou polohu. Díky tomu víme, že letadlo nejprve vyrazilo na severovýchod do Pekingu, pak se ale obrátilo na jihozápad. Následně se opět otočilo a vydalo se na severozápad směrem k Indii. Pak se z radaru ztratilo. Teorie o tom, že letadlo mohlo přistát někde na severu ovšem vyvrátila společnost vlastnící satelity.

Rok 2015

V roce 2015 bylo potvrzeno, že trosky, které byly vyplaveny na plážích napříč východní Afrikou, pocházejí z MH370. Díky modelu oceánských proudů experti dospěli k závěru, že let MH370 havaroval v jižní části Indického oceánu poblíž západní Austrálie a oceánské proudy pak o rok později dopravily trosky do Afriky.

Orgány a experti mezitím spekulovali, že na palubě došlo k požáru, nehodě nebo poruše, která způsobila, že letadlo se odklonilo a že se pilot pokusil o nouzové přistání. Objevila se teorie o „masové hypoxii“ - v podstatě to znamená, že na palubě došlo k výraznému poklesu množství kyslíku, což způsobilo, že cestující i posádka omdleli dříve, než letadlo stačilo přistát. Teorie také říkala, že pilot, kapitán Zaharie Ahmad Shah, byl na konci cesty v bezvědomí. Podle malajské vlády a Australského úřadu bezpečnosti dopravy (ATSB) je tato teorie stále aktuální.

Rok 2016

V roce 2016 američtí vyšetřovatelé a ATSB zjistili, že osobní letový simulátor v domě kapitána Zaharie byl používán k trénování trasy směrem k jižnímu Indickému oceánu – tedy k podobné trase, o níž se předpokládá, že letadlo v osudný den absolvovalo.

Avšak ATSB okamžitě odmítla, že se jedná o důkaz, že pilot odklonil letadlo záměrně, nebo že šlo o plánovanou vraždu a sebevraždu.

Nikdy nebylo potvrzeno, jestli tuto trasu nastavil sám Zaharie, nebo zda to udělal někdo jiný. Pilotova rodina navíc tvrdí, že Zaharie "miloval život" a že by letadlo záměrně k zemi nikdy nenavedl. V následujících letech malajská vláda opakovaně vyvracela teorii o „nepoctivém pilotovi" a znovu připomínala teorii, že Zaharie byl v bezvědomí a stal se obětí nehody.

Rok 2017

V roce 2017 ATSB vydala svou nejkomplexnější zprávu. Australské vládní orgány prohledaly od roku 2014 a pokryly 120 000 kilometrů čtverečních. V závěrečné zprávě se sice nepodařilo objasnit, kde je letadlo, její autoři ovšem nastínili dvě teorie.

Ta první vycházela opět z toho, že byl pilot v bezvědomí, dokonce přinesla nové důkazy. Ty spočívaly ve zjištění, že letadlo spadlo do vody velmi prudce, což znamená, že spadlo a že pilot už v tu chvíli letadlo neovládal.

Druhá teorie spočívala v tom, že byla určena malá nová oblast - nazývaná „prioritní zóna" - ležící na sever od místa neúspěšného vyhledávání. Právě zde podle zprávy zřejmě let MH370 leží. ATSB „prioritní zónu" neprohledala, dodala ale, že nová analýza důkazů ukazuje, že právě tam se MH370 nachází. A apelovala na budoucí pátrače, aby místo prozkoumali.

Rok 2018

V roce 2018 byla prohledána „prioritní zóna" o rozloze 25 000 čtverečních kilometrů - bez úspěchu. Americká společnost Ocean Infinity prohledala oblast, naděje byly zpočátku vysoké,“ letadlo ale objeveno nebylo. Pátrání pokračovalo ještě dál na sever , pak ještě dál. Přesto skončilo neúspěšně.

„Prioritní zóna" vycházela z předpokladu, že když letu MH370 došlo palivo, Zaharie byl v bezvědomí a letadlo prudce kleslo do moře. Pátrací oblast byla tedy byla vymezena velmi blízko k místu, kde stroji palivo došlo (to bylo známo prostřednictvím satelitních dat).

Neúspěch v pátrání v blízkosti místa, kde mělo stroji dojít palivo, vyvolalo spekulace o tom , že stroj k zemi nepadal tak strmě. Teorie, kterou předložil bývalý pilot Simon Hardy a další, tvrdí, že Zaharie byl vzhůru a navedl po vyčerpání paliva letadlo k dlouhém klouzání nebo „řízenému nouzovému přistání".

Kdyby letadlo klouzalo, mohlo by se dostat až o 200 km dále, než se předpokládalo - což by vysvětlovalo, proč stroj nebylo možné najít. Bývalí piloti říkali, že Zaharie mohl úmyslně snížit tlak vzduchu uvnitř letadla, takže by cestující omdleli, a že on mohl využít vlastní zásobu vzduchu k tomu, aby zůstal při vědomí a mohl letadlo dál řídit.

Při vystoupení před australským senátem tuto teorii odmítl vrchní představitel ATSB. Peter Foley. ten řekl, že Zaharie, který měl „53 let a nadváhu", by upadl do bezvědomí, kdyby se o něco takového pokusil Letoun také podle něj nemohlo dojít k pokusu o nouzové přistání na vodě, protože údaje ATSB z roku 2017 již dokázaly, že letadlo v posledních chvílích klesalo k zemi velmi prudce.

Rok 2019

Ani pět let po zmizení letadla neexistují žádné přesvědčivé důkazy, které by ukázaly, kam se letadlo zřítilo. Ještě méně důkazů je pak o tom, co pád letadla způsobilo. Nejnovější zpráva malajské vlády neodhalila v podstatě nic nového . Nedostatek informací vyvolal pobouření rodin.

V roce 2019 řekl malajsijský ministr dopravy Anthony Loke, že je připraven zahájit další hledání, pokud dostane dobrou nabídku. Společnost Ocean Infinity, které se z pátrání v roce 2018 stáhla jen neochotně, už uvedla, že je ochotna začít znovu hledat.

Témata:  zmizelý Boeing 777 letu MH370 Malajsie Austrálie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy