reklama

Indická vojenská letadla koncem února podnikla nálet na výcvikový tábor extremistické skupiny Džajše Muhammad, která se k předchozímu atentátu na Indy přihlásila.

Ve čtvrtek Pákistán provedl zásah proti náboženským školám, 182 jich zavřel a přes 100 lidí bylo zatčeno. Mluvčí indického ministerstva zahraničí, jehož citovala agentura AP, dnes ale řekl, že to nestačí. Podle něj musí Pákistán zakročit proti teroristům a jejich infrastruktuře na svém území konkrétněji.

Obvinil Pákistán, že nedokázal proti skupině Džajše Muhammad a dalším učinit nic přesvědčivého. Skupina prý z Pákistánu stále beztrestně operuje. "Je veřejně známo v Pákistánu i mimo něj, že v Pákistánu je množství teroristických táborů," řekl mluvčí.

Pákistán tvrdí, že mezi zatčenými skončil i bratr šéfa hnutí Džajše Muhammad Masúda Azhara. Uvedl také, že bylo uzavřeno množství objektů a zmrazena konta několika zakázaných organizací.

Pákistánský ministr informací Fauád Čaudhrí dnes ujistil, že jeho země pronásleduje zakázané radikální skupiny a nedovolí nikomu, aby "pákistánské území využíval k teroristickým aktivitám proti jakékoli zemi". Připomenul také, že premiér Imran Chán Indii požádal, aby poskytla důkazy, má-li je proti někomu. "Indie se zatím nepodělila o žádné informace ani důkazy proti komukoli," sdělil Čaudhrí.

Mluvčí indického ministerstva zahraničí dnes také řekl, že Pákistán má zřejmě co skrývat, když nepustil novináře k náboženské škole, jež byla cílem indického náletu. Pákistánská bezpečnost ve čtvrtek zakázala skupině novinářů agentury Reuters vystoupat na horu v severním Pákistánu, kde se bombardovaná madrasa nachází.

"Znamená to, že mají (Pákistánci) mnoho co skrývat," sdělil k tomu dnes mluvčí. Indická vláda podle něj trvá na tom, že byl nálet úspěšný a splnil svůj cíl. Reuters napsal, že ze záběrů satelitů se dá usuzovat, že škola stále stojí.