Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž na sociální síti urážel islám a proroka Mohameda, dostal přísný trest

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Soud v Malajsii poslal na deset let za mříže muže za urážku islámu a proroka Mohameda na sociálních sítích. Informovala o tom dnes místní policie. Další tři lidé jsou z téhož trestného činu obviněni. Desetiletý trest je podle agentury Reuters nejtvrdší, jaký byl v této většinově muslimské zemi zatím za tento delikt udělen.

Muž se podle policie přiznal k deseti bodům obžaloby. Malajsijský zákon počítá maximálně s ročním trestem pro tato obvinění, ale v případě souzeného muže se sečetly tresty za jednotlivé body obžaloby.

Jeden z dalších obviněných se už přiznal a jeho proces by měl skončit v pondělí. Zbylí dva se nedoznali a zůstávají ve vazbě bez možnosti kauce.

Celá čtveřice je souzena za zneužití sociálních sítí, za šíření rasového nesouladu a štvaní.

"Policie občanům radí, aby nezneužívali sociální média a komunikační sítě ke sdílení jakýchkoli provokací, které se mohou dotknout náboženského nebo rasového cítění a vytvářet napětí v této různorodé zemi," řekl policejní inspektor Mohamad Fuzi.

Témata:  Malajsie muslimové Islám

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy