reklama

Cílem Světové zdravotnické organizace bylo vymýcení spalniček po celém světě do roku 2020, zatím se to však podařilo jen v šesti zemích. Jednou z nich je Česká republika, která však rovněž bojuje s nebezpečným trendem – případů onemocnění touto nemocí totiž opět přibývá. Třeba pražská hygiena hlásí za necelé první dva měsíce letošního roku 73 nemocných.

Hostitelem spalničkového viru jsou pouze lidé, každý nemocný může nakazit až patnáct dalších. Spalničky přitom mohou vyvolat i další vážné zdravotní komplikace. Způsobit mohou třeba meningitidu, která může vést k vážnému poškození mozku a tím pádem k mentálnímu postižení.

Jak informuje server Deutsche Welle, podle německého zdravotnického ústavu Robert Koch Institute hrozí i tzv. spalničková encefalitida, která se rozvine v jednom z tisíce případů. Toto onemocnění přichází velice plíživě, někdy i několik let po spalničkách. Bohužel ale bývá často fatální.

Proto se lékaři děsí současné situace, kdy přibývá případů spalniček i rodičů, kteří z různorodých důvodů odmítají vzít děti na očkování. Podle některých rodičů je lepší, když se dítě nemocí nakazí, domnívají se totiž, že to zlepší jeho imunitu a obranu proti dalším nemocem.

Lékaři každopádně tenhle pohled na věc nesdílí. S hrůzou se dívají na lži a hoaxy, které se o vakcínách šíří na internetu. Nejčastější mýtus spojuje očkování se zvýšeným rizikem autismu, nic na tom nemění ani fakt, že jej doktoři opakovaně vyvrací. Na sociálních sítích se šiky odpůrců scházejí v uzavřených skupinách, po jejichž zákazu lékaři volají.

Dnes se vakcína proti spalničkám podává ve dvou dávkách, dítě by mělo očkování podstoupit do jednoho roku v kombinaci s vakcínami proti příušnicím a zarděnkám. Dostatečné proočkovanosti ale podle WHO dosahuje jen šest evropských států. Kromě Česka je to sousední Slovensko, Slovinsko, Finsko, Portugalsko a Estonsko.