Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkáza boeingu v Etiopii: Na palubě byla i rodina známého slovenského politika

zřícení letadla Ethiopian Airlines (10.3.2019)
zřícení letadla Ethiopian Airlines (10.3.2019)
Foto: Profimedia **www.profimedia.cz**

Mezi více než 150 oběťmi dnešního leteckého neštěstí v Etiopii jsou také čtyři občané Slovenska. Sdělilo to dnes vedení letecké společnosti Ethiopian Airlines, jíž stroj patřil. Informaci potvrdilo i slovenské ministerstvo zahraničí. Pilot boeingu, který se zřítil krátce po startu z Addis Abeby, hlásil potíže a žádal o povolení k návratu. Letadlo letělo do Nairobi.

Při havárii zahynuli také manželka, dcera a syn poslance vládní Slovenské národní strany Antona Hrnka. Hrnko, který je předsedou výboru pro obranu a bezpečnost slovenské sněmovny, to napsal na facebooku. Poslanci i pozůstalým čtvrté slovenské oběti nehody, kterou je podle listu Pravda pracovnice charity, kondoloval i slovenský prezident Andrej Kiska.

Accident Bulletin no. 2Issued on march 10, 2019 at 01:46 PM pic.twitter.com/KFKX6h2mxJ

— Ethiopian Airlines (@flyethiopian) 10. března 2019

Společnost už dříve oznámila, že mrtví byli ze 33 zemí a vydala přehled počtu mrtvých. Upřesnila, že jde o 32 Keňanů, 18 Kanaďanů, devět Etiopanů, osm Italů a stejný počet Číňanů a Američanů, sedm Britů a sedm Francouzů, šest Egypťanů a pět Němců. Po čtyřech obětech mají podle dosavadních informací Indie a Slovensko, po třech Rakousko, Švédsko a Rusko, po dvou Maroko, Španělsko, Polsko a Izrael. Jednoho občana ztratily Belgie, Džibuti, Indonésie, Somálsko, Norsko, Srbsko, Togo, Mozambik, Rwanda, Súdán, Uganda, Jemen, Nepál, Nigérie, Irsko, Saúdská Arábie. Jeden člověk použil pas OSN a jeho národnost není zatím jasná. O případných českých obětech české ministerstvo zahraničí zprávy nemá.

Podle zpravodaje BBC je na místě havárie ohromný kráter, kde letadlo narazilo na zem. Trosky a osobní předměty cestujících jsou rozptýleny na ploše velikosti zhruba fotbalového hřiště, dodala BBC.

Z přehledu cestujících vyplývá, že několik lidí ze 149 cestujících a osmi členů posádky mělo více než jedno občanství. Bližší upřesnění zatím není k dispozici.

Na seznamu původně figurovalo pět Nizozemců, kteří zde po aktualizaci již nejsou. Nizozemské ministerstvo zahraničí úmrtí svých občanů nepotvrdilo a uvedlo, že zprávu prověřuje. Liší se také bilance etiopských obětí, kterých podle aerolinek bylo devět, ale etiopská televize Fana udává 18 občanů této země.

Italská humanitární organizace CISP, která spolupracuje s UNICEF, oznámila, že mezi oběťmi je jeden z jejích zakladatelů Paolo Dieci. "Svět mezinárodní spolupráce přišel o jednoho ze svých nejlepších podporovatelů," uvedla CISP. Další tři mrtví Italové působili v humanitární skupině Africa Tremila a jeden Ital byl expertem ministerstva kultury.

Ruské velvyslanectví v Etiopii sdělilo, že trojice ruských obětí byli turisté, jednalo se o manželský pár a muže. Srbská oběť byl podle deníku Večernje novosti pracovník Světového potravinového programu (WFP), což je organizace OSN. Výkonný ředitel WFP David Beasley na twitteru uvedl, že na palubě letadla bylo víc pracovníků programu.

Podle AP byl na palubě vysoký funkcionář keňského fotbalu Hussein Swaleh, který v minulosti působil i jako generální tajemník tamní fotbalové federace.

Spojené státy potvrdily americké oběti, podrobnosti o nich ale z úcty k soukromí pozůstalých odmítly sdělit.

Agentura APA s odvoláním na rakouského ministra zahraničí Petera Guschelbauera napsala, že trojice Rakušanů byli lékaři z nemocnice v Linzi, kteří cestovali služebně na Zanzibar.

Vedení Ethiopian Airlines oznámilo, že pilot měl za sebou úspěšnou kariéru a že letadlo, což byl Boeing 737 MAX-8, nemělo žádnou známou poruchu. Podle informací BBC jsou tyto stroje v provozu od roku 2016 a Ethiopian Airlines jej do své flotily zařadilo loni.

Stejný model letadla se zřítil loni do Jávského moře se 189 lidmi na palubě.

Témata:  zřícení letadla Ethiopian Airlines Slovensko letecké nehody Etiopie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy