reklama

"Špatná dohoda by byla ještě horší než žádná dohoda, ale tahle je dobrá," dodala premiérka ohledně dokumentu, o němž dva roky vyjednávala s Evropskou unií.

Varovala také před tím, že unie by nemusela Spojenému království umožnit odklad brexitu, plánovaného na 29. března. Pokud dnešní hlasování skončí vládním fiaskem, což komentátoři předpokládají, bude to patrně znamenat, že poslanci budou ve čtvrtek hlasovat o odkladu vystoupení z bloku.

Média si všímají, že ochraptělá Mayová téměř nemohla mluvit, což ostatně sama premiérka přičetla horečným jednáním s předsedou EK Jeanem-Claudem Junckerem ve Štrasburku. Měli byste slyšet, jak zní on, řekla žertem poslancům.

Mayová v pondělí dojednala s Evropskou komisí doplňky k brexitové dohodě. Jejich podstatou jsou ujištění, že Británie nebude neomezenou dobu vázána k unijním pravidlům pomocí takzvané irské pojistky a že obě strany budou do prosince 2020 usilovat o "alternativní ujednání", díky nimž by nemuselo sporné ustanovení vůbec vstoupit v platnost.

Tisk, vláda i poslanci pak napjatě čekali na právní analýzu generálního prokurátora Geoffreyho Coxe. Ten ale oznámil, že podle jeho názoru právní riziko, že Británie i po odchodu z EU uvázne v unijních strukturách na neomezenou dobu při uplatnění irské pojistky, nadále trvá. Právě to některým euroskeptickým poslancům vadí.

Předseda sněmovny John Bercow dnes krátce po zahájení parlamentní debaty oznámil, že nevybral k hlasování žádný z předložených poslaneckých pozměňovacích návrhů. Znamená to, že parlament bude o brexitové dohodě hlasovat rovnou ve 20:00.

Pozorovatelé ale předpovídají vládní debakl. Opoziční labouristé, severoirská strana DUP i vlivná skupina konzervativních euroskeptických poslanců již oznámili, že budou hlasovat proti.