reklama

Šlo přitom o elitní školy jako Yaleova univerzita, Stanfordova univerzita nebo Georgetownská univerzita. S odvoláním na soudní spisy o tom informoval zpravodajský server BBC. Školy se podle záznamů na protiprávním jednání nepodílely.

K obžalovaným patří z valné části majetní lidé včetně herců nebo šéfů předních společností. "Tito rodiče jsou katalogem bohatství a výsad," řekl americký advokát Andrew Lelling.

Podle spisů Felicity Huffmanová poskytla "charitativní příspěvek" 15.000 dolarů (341.520 tisíc Kč), aby se mohla systému zúčastnit v zájmu své nejstarší dcery. Mezi obžalovanými je i herečka Lori Loughlinová, která je známá především z amerického sitcomu Plný dům. Ta dala za přijetí svých dvou dcer na univerzitu 500.000 dolarů.

Federální prokuratura v Bostonu obvinila Williama "Ricka" Singera, že údajný systém provozoval přes svou společnost Edge College & Career Network. Ten se k obvinění přiznal, a to včetně vydírání, praní špinavých peněz a bránění spravedlnosti. Muži, kterému je 58 let, hrozí až 65 let vězení a pokuty přesahující jeden milion dolarů. Souzen bude v červnu.

Herečka Huffmanová i jiní dostali své děti na univerzity podvodem (2:41) | zdroj: YouTube


Dokumenty uvádějí dva typy údajných podvodů. Falšování přijímacích testů uchazečů a vytváření falešných podkladů pro získání sportovních stipendií. Někteří rodiče využili obě varianty. Celkem bylo obviněno 33 rodičů a 13 trenérů a spojenců Williama Singera.

Rodiče firmě Edge platili částky od několika tisíc až po 6,5 milionu dolarů, celkem si Singer v letech 2011 až 2018 přišel na 25 milionů dolarů.

Studenti podle vyšetřovatelů ve většině případů nevěděli, že se na školu dostali pomocí úplatků.