Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další referendum o brexitu nebude. Dodatek nepodpořili ani opoziční labouristé

Britský parlament, ilustrační foto.
Britský parlament, ilustrační foto.
Foto: parliament.uk **www.parliament.uk**

Britští poslanci dnes neschválili dodatek k vládnímu návrhu, který kabinet vyzýval k odložení termínu vystoupení Británie z Evropské unie za účelem vypsání nového referenda ohledně budoucích vztahů Londýna s unií. Proti návrhu hlasovalo 334 poslanců, pro jich bylo 85.

Dodatek o odkladu brexitu, který by byl využit k uspořádání nového referenda, předložila nezávislá poslankyně Sarah Wollastonová. Jeho odmítnutí se očekávalo, protože ho odmítli podpořit i opoziční labouristé, kteří přitom jsou pro vypsání dalšího lidového hlasování. Jejich zástupce ale dnes řekl, že parlament se nyní musí soustředit na otázku odkladu brexitu.

K tomu, aby poslanci odmítli volání po uspořádání dalšího referenda, vyzvali i mnozí zástupci organizací, které další plebiscit požadují. Podle nich není nyní na takový krok vhodný čas.

Neschválený dodatek se týkal vládního návrhu, který předpokládá krátký odklad data vystoupení Británie z EU za předpokladu, že poslanci do 20. března schválí dohodu o brexitu, kterou s EU vyjednala premiérka Theresa Mayová. Tuto dohodu už parlament dvakrát odmítl, naposledy v úterý.

Podle dosavadních plánů má Británie opustit evropský blok 29. března, tedy za 15 dní.

Témata:  Parlament Velké Británie Brexit EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy