Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragická historie se opakuje? Trosky etiopského boeingu naznačují podobnost s pádem Lion Air

Boeing 737 MAX 8 Smart Wings
Boeing 737 MAX 8 Smart Wings
Foto: travelservice.aero

Vyšetřovatelé pádu Boeingu 737 MAX etiopských aerolinií nalezli na místě neštěstí mezi troskami kus stabilizátoru s klapkami v neobvyklé pozici, která byla podobná té u havarovaného letounu indonéské společnosti Lion Air loni v říjnu. S odvoláním na dva nejmenované zdroje obeznámené s vyšetřováním o tom informovala agentura Reuters.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) již ve středu uvedl, že čerstvé informace o nehodě etiopského letadla, při němž zahynulo 157 lidí, a upřesněná data o trase jeho letu vykazovaly určité podobnosti s havárií letounu společnosti Lion Air.

V obou případech se zřítily letadla Boeing 737 MAX. FAA a další regulátoři po celém světě po havárii v Etiopii zakázaly těmto letounům létat. FAA dosud veřejně nepředložila žádné informace z vyšetřování tohoto leteckého neštěstí.

Pozice klapek na horizontálních ocasních plochách by mohla pomoci určit, zda byly nastavené pro střemhlavý let.

Indonéské úřady dnes rozhodly o uspíšení vydání závěrečné vyšetřovací zprávy o havárii letounu Lion Air, v níž zahynulo 189 lidí. K dispozici by měla být na přelomu července a srpna. Do Etiopie také vysílají vlastního vyšetřovatele.

Předběžná zpráva o příčině pádu letadla Lion Air se soustřeďovala na údržbu, výcvik pilotů a chování automatického systému letadla při poklesu vztlaku pod křídlem. Konstatovala, že piloti měli potíže s udržením kontroly nad strojem ve chvíli, kdy automatický bezpečnostní systém opakovaně poslal letoun do střemhlavého letu.

Podle agentury AFP si na takovéto chování letadla již před havárií v Indonésii stěžovali nejméně čtyři američtí piloti. Podle nich stroj krátce po startu náhle přešel do prudkého klesání. Rizikovou situaci tehdy vyřešili tím, že vypnuli autopilota a manuálně dostali letoun do původního směru letu.

Témata:  Etiopie Boeing 737 MAX zřícení letadla Ethiopian Airlines zřícení Boeingu 737 MAX 8 Lion Air letu JT610

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy