Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na Novém Zélandu je důsledkem štvaní proti islámu, zní z muslimských zemí

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Dnešní útok na mešity na Novém Zélandu je zvlášť odporný, protože byl spáchán v době pátečních modliteb. Uvedli to političtí vůdci muslimských zemí v reakci na střelbu ve dvou mešitách ve městě Christchurch, při níž zahynulo takřka 50 lidí. Někteří představitelé přitom vyjádřili přesvědčení, že za atentáty stojí rostoucí islamofobie, napsala agentura Reuters.

"Vinu na stoupajícím počtu teroristických útoků nese nynější islamofobie. Po útocích z 11. září 2001 bylo totiž za jakýkoli další teroristický čin vždy hromadně odsouzeno 1,3 miliardy muslimů," napsal ve svém příspěvku na sociálních sítích pákistánský premiér Imran Chán.

I blame these increasing terror attacks on the current Islamophobia post-9/11 where Islam & 1.3 bn Muslims have collectively been blamed for any act of terror by a Muslim. This has been done deliberately to also demonize legitimate Muslim political struggles. https://t.co/5bBREoayLz

— Imran Khan (@ImranKhanPTI) 15. března 2019

Obdobně se vyjádřil turecký prezident Reccep Tayip Erdogan, podle kterého je střelba ve městě Christchurch "nejnovějším příkladem rostoucího rasismu a islamofobie".

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu prohlásil, že útok je důsledkem úmyslné démonizace politického boje muslimů. "Nejen pachatelé, ale i politici a média, kteří na Západě rozdmýchávají již tak vystupňovaný strach a nenávist k islámu, nesou za tento odporný čin odpovědnost," uvedl Çavuşoglu na twitteru.

Bu hain saldırıda sadece faillerin değil Batı’da çığ gibi büyüyen İslam karşıtlığını ve nefreti körükleyen siyasilerin ve medyanın da aynı derecede sorumluluğu vardır.

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) 15. března 2019

Prestižní sunnitská univerzita Al-Azhar, která sídlí v egyptské metropoli Káhiře, varovala, že útoky jsou důsledkem šíření nenávistných projevů, xenofobie a islamofobie. "Je zapotřebí ještě intenzivněji usilovat o lepší soužití mezi příslušníky různých kultur a náboženství," konstatovala 1000 let stará univerzita.

Osmadvacetiletý Australan, který se k útoku ve městě Christchurch přihlásil, uvedl, že ho k činu přivedly protiimigrační motivy. Novozélandské město Christchurch, kde žije na 400.000 obyvatel, má podle agentury Reuters poměrně velkou islámskou komunitu, k níž patří i řada zahraničních studentů.

Indonéské velvyslanectví na Novém Zélandu oznámilo, že v době činu bylo v mešitách šest Indonésanů, z nichž třem se podařilo uprchnout a tři jsou pohřešováni.

"Indonésie rezolutně odsuzuje tento násilný čin, zvlášť proto, že byl spáchán během pátečních modliteb," uvedl v prohlášení šéf indonéské diplomacie Retno Marsudi.

Afghánský velvyslanec v Austrálii, na Novém Zélandu a na Fidži oznámil, že při útoku utrpěli zranění tři Afghánci. Zraněni byli také dva Malajsijci, informovalo malajsijské ministerstvo zahraničí.

Témata:  teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019) Egypt Pákistán Recep Tayyip Erdogan Mevlüt Çavuşoglu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.