Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Maroka se potopil člun s uprchlíky, 45 lidí utonulo

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Na 45 migrantů utonulo ve vodách Maroka při pokusu přeplout Středozemní moře do Španělska. Informovala o tom marocká nevládní organizace. Marocké úřady informaci o počtu obětí přímo nepotvrdily, zachránily však 21 migrantů.

Helena Molenová, která vede nevládní organizaci Walking Borders v marockém Tangeru, uvedla, že bilanci obětí sestavila na základě výpovědi sedmi přeživších z nafukovacího člunu, který se potopil ve středu.

"Přeživší mi řekli, že na palubě bylo asi 13 žen. Mnoho z nich těhotných," řekla Molenová agentuře AP. "Jedna z utonulých byla mladá žena ve věku mezi 12 a 14 lety."

Marocké úřady informaci dosud nepotvrdily. Sdělily pouze, že námořnictvo ve čtvrtek zachránilo nejméně 21 migrantů a vytáhlo z vody tělo jednoho utonulého. Přesný počet obětí úřadům není znám, údajně ale všechny pocházely ze subsaharské Afriky. Neštěstí se odehrálo severně od marockého přístavního města Nador.

Španělská námořní záchranná služba uvedla, že Maroku nabídla logistickou pomoc při pátrací operaci. Do ní se zapojilo i letadlo evropské pobřežní a hraniční stráže a alžírská pobřežní záchranná služba.

V loňském roce se Španělsko stalo hlavní tranzitní zemí na cestě migrantů do Evropy, když zaznamenalo 57.000 nelegálních vstupů na své území. Maroko je nejčastější zemí, odkud migranti do Španělska vyrážejí. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) za loňský rok zahynulo při pokusech překročit Středozemní moře asi 2300 migrantů.

Témata:  uprchlíci Maroko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy