reklama

Opakování rakouských prezidentských voleb v návaznosti na stížnosti podané svobodnými „je pravděpodobné", tvrdí odborník na rakouskou ústavu. V rozhovoru pro list Der Standard, profesor vídeňské univerzity Theo Öhlinger také uvedl, že dvě ze stížností v celkem 150-stránkovém dokumentu podanému k Ústavnímu soudu, jsou „velmi vážné".

Jedna z těchto stížností se týká toho, že hlasy odevzdané prostřednictvím pošty byly počítány na některých místech obecními úředníky, správně je ale měla počítat volební komise jako celek. Öhlinger dodal, že také panují vážné obavy, že průběžné výsledky byly publikovány online ještě před tím, než se volební místnosti zavřely.

Van der Bellen porazil Hofera o pouhých 30 863 hlasů. Podle předběžných výsledků, které byly zveřejněny v neděli po volbě, měl mírný náskok právě kandidát svobodných. Po spočítání 700 tisíc poštovních hlasů však nakonec zvítězil zástupce zelených, a to jen o 0,6 procenta.

Volby byly jedněmi z nějtěsnějších v rakouské historii a během několika týdnů si politici svobodných a jejich stoupenci stěžovali na nesrovnalosti, včetně skutečnosti, že poštovní hlasy byly počítány příliš brzy.

Poté, co vůdce strany Heinz-Christian Strache podal minulou středu oficiální stížnost, musí Ústavní soud do 6. července rozhodnout, zda bude tento podnět přijat.

Öhlinger se domnívá, že soud by nezrušil výsledek volby, pokud by se neukázalo, že nesrovnalosti měli vliv na výsledek. I když se původně předpokládalo by je to nepravděpodobné, profesor dodal, že teď je třeba „přehodnotit tento názor".