Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude brexit odložen? EU může souhlasit třeba až na poslední chvíli

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

S odkladem britského odchodu z Evropské unie mohou teoreticky ostatní členské země bloku souhlasit i třeba jen hodinu před původním termínem brexitu, tedy půlnocí z 29. na 30. března. Novinářům to dnes řekl vysoce postavený unijní diplomat, který ale zároveň zdůraznil, že sedmadvacítka si v této záležitosti přeje mít "jistotu co nejdříve".

Britská premiérka Theresa Mayová o možnost odložit brexit velmi pravděpodobně požádá své partnery z ostatních zemí unie tento týden. Jakou přesně bude mít žádost podobu ovšem závisí na politickém vývoji v britském parlamentu.

Dolní sněmovna by se měla v úterý či ve středu potřetí pokusit o schválení rozsáhlé smlouvy o spořádaném britském odchodu z EU. Pokud se Mayové podaří dokument prosadit, zřejmě své evropské partnery požádá o kratší "technický" odklad brexitu kvůli potřebě přijmout v Británii související zákony. Nejčastěji je v této variantě uváděn odklad do počátku června, takže Britové už by na konci května nevolili své nové europoslance.

Manifesto set out what Lab wld do in govt if it had won that election. Now in a different situation,facing a job-destroying Tory #Brexit. That’s why #Labour Conference adopted new policy explicitly including option of a public vote. Opposing that contradicts Lab policy. https://t.co/0d1e4H3piu

— Richard Corbett (@RCorbettMEP) 18. března 2019

Jestliže smlouva v britské sněmovně neprojde, měla by Mayová žádat o delší odklad, což by kromě jiného zřejmě znamenalo nutnost uspořádat také v Británii eurovolby.

Rozhodnutí o odkložení brexitu, které musí být podle článku 50 unijní smlouvy jednomyslné, se tak - pokud britská vláda o takový krok skutečně požádá - dá očekávat na summitu EU.

Jestliže ale Londýn z nějakého důvodu do summitu o odklad oficiálně nepožádá, může to podle vysoce postaveného unijního diplomata učinit i později. Státy by pak podle tohoto dobře informovaného představitele rozhodly písemně, mimořádný summit by kvůli tomu předseda Evropské rady Donald Tusk nesvolával. Politická diskuse o postoji k brexitovému dění tak jako tak bude tento čtvrtek či pátek na programu pravidelné unijní vrcholné schůzky.

Její přípravou se bude v úterý jako obvykle zabývat i ministerská Rada pro všeobecné záležitosti. K dispozici mají diplomaté právní rozbor generálního sekretariátu rady, který mimo jiné upozorňuje, že Británie bude muset s rozhodnutím členských zemí o své žádosti vyslovit souhlas.

Dokument, jehož přílohou je návrh textu o odkladu brexitu, také uvádí, že v souvislosti s eurovolbami a prvním jednáním nového europarlamentu by měl případný odklad brexitu skončit před 2. červnem, kdy by se měli noví europoslanci poprvé sejít na inaugurační schůzi. Upozorňuje také, že jednání o nové podobě vzájemných vztahů není možné vést s členskou zemí, dlouhodobý odklad brexitu by tedy takové rozhovory v zásadě výrazně zpozdil.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy