Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Christchurch se zahalil do černé: Začaly pohřby obětí masakru v mešitách

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Na Novém Zélandu začali dnes pochovávat první z padesátky obětí střelby ve dvou mešitách ve městě Christchurch. Podle islámské tradice by mrtví měli být pochováni co nejdříve, zde však musely být pohřební obřady odloženy kvůli identifikaci obětí, poznamenala stanice BBC na svém webu. Výstavba zvláštního hrobu na městském hřbitovu pro muslimské oběti zabrala úřadům čtyři dny, uvedla agentura AP.

Místní policie podle AP také zveřejnila prvních pět jmen z 50 obětí, čtyř mužů ve věku od 36 po 71 let a tříletého chlapce. Podle komisaře Mikeho Bushe policie dosud identifikovala a předala pozůstalým 21 těl. Doufá, že většinu obětí se podaří rozpoznat do konce dne. Policie podle BBC vyjádřila pochopení pro pocity frustrace, které zdlouhavá identifikace budí u pozůstalých, a přislíbila udělat vše, aby co nejdříve mohla vydat těla příbuzným.

Bohoslužeb v Christchurch, kde pozůstalým vypomáhají dobrovolníci, se zúčastnily stovky lidí. Městské úřady vydaly striktní pokyny pro média, aby se během obřadů zdržela obtěžování pozůstalých. Imigrační služba ohlásila, že zpracovává víza pro příbuzné obětí, kteří se snaží na pohřby přijet ze zahraničí.

Novozélanďané podle BBC také na výzvu premiérky Jacindy Ardernové začali odevzdávat úřadům své zbraně. Farmář John Hart na sociálních sítích napsal, že odevzdal na policii svou poloautomatickou pušku kvůli riziku zneužití. Takové zbraně "v naší zemi nepotřebujeme", napsal a vysloužil si příval urážlivých vzkazů od majitelů zbraní, a to zejména z USA.

Změny zákonů o střelných zbraních, které avizovala premiérka Ardernová, mezitím podle BBC podpořila myslivecká lobby, která vyzvala k zákazu poloautomatických zbraní a velkokapacitních zásobníků.

Premiérka Ardernová při návštěvě školy, kde se učili dva studenti zabití v mešitách, uvedla, že udělá vše pro to, aby útočník na mešity nedostal prostor šířit své rasistické názory.

O střelcovo touze po pozornosti svědčí skutečnost, že zveřejnil 74stránkový manifest, v němž muslimy a imigranty označil za "vetřelce" a sebe za rasistu. Osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant útok také nahrával a přenášel v přímém přenosu na internetu.

Témata:  teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019) Nový Zéland

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy