Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češka Tereza H. v Pákistánu dostala 8 let a 8 měsíců

Tereza H. zadržená v Pákistánu
Tereza H. zadržená v Pákistánu
Foto: Facebook

Češka Tereza H., které je je od loňského ledna v pakistánském vězení a která byla podezřelá z pašování většího množství drog, si vyslechla verdikt. Podle soudu si má odsedět téměř devět let.

Češku zadrželi na letišti v Láhauru 10. ledna 2018 s devíti kilogramy heroinu v kufru. Soudce Šahzád Raza ženě v úterý po závěrečných řečech státního zástupce i obhájce slíbil, že dnes konečně vynese verdikt, na který se čekalo více než rok.

Tereza věřila, že se už brzy dostane domů, jenže soudce jí vyrazil dech. Mladou ženu poslal na 8 let a 8 měsíců za mříže. Dívka se po vynesení rozsudku se rozplakala a úplně zhroutila.

Ministerstvo zahraničních věcí pro EuruZprávy.cz potvrdilo, že na dnešním soudním stání s Češkou zadrženou v pákistánském Láhaur byl podle očekávání vynesen rozsudek k případu. „Vynesení rozsudku se účastnila v místě i zástupkyně Velvyslanectví ČR v Islámábádu. České velvyslanectví je s obviněnou Češkou v kontaktu od počátku případu a poskytuje jí konzulární pomoc například v podobě kontaktů s rodinou či nabídkou zprostředkování právní pomoci,“ vysvětluje Robert Řehák z tiskového odboru MZV.

Potvrdil i to, že Tereza H. byla odsouzena na 8 let a 8 měsíců. Navíc jí byla vyměřena pokuta ve výši 113 337 pákistánských rupií. „Spoluobžalovaný byl zproštěn viny. Proti rozsudku je možné podat odvolání k Vrchnímu soudu v Láhaur,“ uvedl pro EuroZprávy.cz Řehák. Právník Terezy H. už podle agentury AP uvedl, že jeho klientka se proti rozsudku odvolá.

Česko sice nemá s Pákistánem uzavřenou o vydávání odsouzenců, česká diplomacie by se přesto mohla pokusit zasadit o její převezení do Česka. „Pokud si odsouzená Češka požádá u pákistánských úřadů o předání k výkonu trestu do ČR, pak ČR podnikne všechny nezbytné kroky to tomu, aby mohla být k výkonu trestu do ČR předána,“ uvedl pro EuroZprávy.cz Řehák, podle kterého ČR s Pákistánem o této dohodě jedná.

Před několika dny soud na Bermudách poslal na 30 let do vězení 49letého Čecha, který se na ostrovy pokusil propašovat necelé tři kilogramy heroinu. Droga by podle úřadů měla na černém trhu hodnotu zhruba deset milionů dolarů, tedy asi 227 milionů Kč.

Témata:  Tereza H. zadržená v Pákistánu drogy Pákistán

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy