Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin otočil sankce ve svůj prospěch. Podařil se mu neuvěřitelný obrat

Putin se žertem podivil, že Židé na Krymu nemají peníze
Putin se žertem podivil, že Židé na Krymu nemají peníze
Foto: Twitter

Komentář Petra Šulky – Protiruské sankce zavedené před pěti lety měly poškodit Putinovu vládu a oligarchy s ní spojené. Nikdo ovšem při jejich zavedení nepočítal s tím, že Vladimír Putin zavede protisankce. A ty využije ve prospěch Ruska a zbavení se konkurence.

Zatímco evropské a americké sankce se soustředily na vývoz zbraní, technologii nutných pro těžbu či omezování přístupu k bankovním a finančním systémům, Rusko odpovědělo jinak. V jeho sankcích hrály prim potraviny. Polští ovocnáři, květináři z Nizozemí, belgičtí a francouzští mlékaři velmi rychle přišli o své zakázky. Mnozí západní politici se jen pobaveně usmívali. Rusové brzy měli začít hladovět a přijít s prosíkem.

Zemědělství byla totiž největší ruská bolest. Kdysi obilnice světa nebyla od nástupu bolševiků schopna uživit sebe sama. Od 70. let byla závislá na dodávkách ze Západu a v nejhorší potravinové krizi na začátku 90. let bylo Rusko nuceno odebírat obilí i z takové „obilnářské mocnosti“ jako jsou Spojené arabské emiráty. Jak vysvětluje pro stránky National Interest profesorka Judy Twiggová, ještě v roce 2014 Rusko dováželo 40 % spotřeby všeho ovoce, 80 % mléčných výrobků a 60 % masa a ryb. Celkem jedna třetina ruské spotřeby potravin pocházela ze zahraničí, což Rusko stálo 9,5 miliardy USD ročně.

Rychlé zavedení sankcí vedlo z meziročnímu zvýšení cen potravin o 23 %. Ruská ekonomika skomírala díky pádu cen ropy ze 100 USD na 60 USD a mnozí západní politici se radovali, že sankční politika funguje a Putinova vláda trpí. Vše se však brzy začalo měnit. V první řadě mnoho západních pěstitelů začalo sankce obcházet přes třetí země. Tak se z polských jablek stávala běloruská a z nizozemských tulipánů exotické odrůdy z Burkina Faso. Více se nedostatkové potraviny začaly dovážet ze zemí mimo EU.

Ve druhé fázi Rusko začalo masivně investovat o vlastního zemědělství. Do dvou let po zavedení sankcí se Rusko stalo obilnicí světa a stalo se největším exportérem pšenice na světě. Na trzích zemí s velkou populací jako Egypt nebo Turecko vystřídalo velké hráče jako je Austrálie a Kanada.

 Rusko se stalo zcela soběstačné ve výrobě masa a domácí konkurence vytlačila zahraniční dovozce vepřového a drůbeže. Stejně tak bylo dosaženo soběstačnosti v oblasti cukru a brzy bude Rusko soběstačné i ve spotřebě zeleniny. Problémy má Rusko s mléčným průmyslem. V produkci mléka a mléčných výrobků dokáže pokrýt jen 60 % spotřeby.

Do Ruska se místo kokainu dnes pašují francouzské a švýcarské sýry. V roce 2017 byl chycen na finsko-ruské hranici pašerák, který v upravené nádrži svého vozu pašoval 100 kilo prvotřídního parmezánu. To je ovšem kuriozita na okraj. Rusko našlo v zanedbaném oboru doslova zlatý důl

V minulém roce vývoz obilí přinesl Rusku 21 miliard dolarů. Stal se tak druhým největším příjmem do státní kasy hned po vývozu ropy a zemního plynu a předběhl vývoz zbraní a nukleárních technologií. Rusko chce v letech 2018 až 2020 investovat do zemědělství 4 miliardy USD a do roku 2024 z vývozu potravin získat dalších 25 miliard USD navíc. Prostory na to má. Může využít až 20 milionů hektarů dosud nevyužité půdy.

Není divu, že se kolem ruského zemědělství investoři a dodavatelé jen hemží. V minulém roce jen Nizozemí a Německo dodaly zemědělské stroje za 650 milionu USD, a i české firmy dostaly několik zakázek. Budou se modernizovat přístavy a železniční doprava. Po ruském zemědělství se poohlížejí i Číňané, kteří hledají náhradu za sójové boby a slunečnicová semínka dosud dovážená z USA. 

Rusko objevilo svůj skrytý potenciál. Díky protisankcím proti Západu se stalo nejen plně potravinově soběstačné, ale i našlo netušený zdroj příjmů. S tím nepochybně nikdo na Západě nepočítal. Další vývoj ruského zemědělství se dá předpokládat jen těžko. Lze ovšem předpovídat, že brzy vypukne na světovém trhu s potravinami tvrdý konkurenční boj mezi největšími vývozci potravin. A vzhledem k tomu, že prezident Trump byl volen právě nejvíce farmáři, bitva to může být nelítostná.   

Témata:  Vladimír Putin Rusko protiruské sankce zemědělci zemědělská technika EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy