Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron má obavy z demonstrantů? Protest žlutých vest na Champs-Elysées byl zakázán

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Francouzské úřady zakázaly sobotní demonstraci takzvaných žlutých vest na třídě Champs-Elysées a v jejím okolí v centru Paříže. Francie o víkendu očekává už 19. pravidelné protivládní protesty, které se konají vždy hlavně v sobotu.

Policejní prefektura dnes oznámila, že zóna zákazu demonstrací zahrnuje i prezidentský Elysejský palác a Národní shromáždění. V minulosti protestní průvody vedly i k parlamentní budově a často se tam odehrávaly potyčky mezi protestujícími a pořádkovými silami.

Too many people don’t understand what has been happening in France since November and what is at stake. This new #GiletsJaunes section of our website pulls together a series of analyses, reports and translations.#YellowVests #capitalism #revolthttps://t.co/OJm3ObcvXI pic.twitter.com/YZDAzJ8T0r

— Winter Oak (@WinterOakPress) 20. března 2019

Při minulé mobilizaci protestujících se dějištěm střetů stala i samotná třída Champs-Elysées, kde radikální odpůrci hospodářské a sociální politiky prezidenta Emmanuela Macrona drancovali obchody.

Příznivci hnutí žlutých vest protestují proti vládě a prezidentovi Macronovi každou sobotu od 17. listopadu loňského roku. Původně byl jejich hněv namířen proti plánovanému zdražení pohonných hmot, postupně se ale cíle hnutí měnily. Nyní kritizují žluté vesty mnoho různých aspektů reformní politiky současné vlády.

Témata:  Paříž demonstrace v Paříži policie Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.