Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Definitivní konec chalífátu? Islámský stát poražen, oznámila arabsko-kurdská koalice

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území v obci Baghúz na východě Sýrie. S odvoláním na vyjádření mluvčího arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy Mustafy Bálího o tom informovala agentura Reuters. Vítězství SDF znamená podle mluvčího definitivní konec samozvaného chalífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku. Někteří reportéři ale přesto z oblasti hlásí další střelbu. Ohlášené vítězství nad IS uvítala řada světových státníků, zároveň ale upozorňují, že boj proti terorismu musí pokračovat.

"Baghúz byl osvobozen. Vojenského vítězství proti IS bylo dosaženo," sdělil Bálí na twitteru. Koalice SDF bojovala o obec Baghúz ležící nedaleko hranice s Irákem po celé týdny.

Syrian Democratic Forces declare total elimination of so-called caliphate and %100 territorial defeat of ISIS. On this unique day, we commemorate thousands of martyrs whose efforts made the victory possible. #SDFDefeatedISIS

— Mustafa Bali (@mustefabali) 23. března 2019

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček ocenil ty, kteří se podíleli na porážce takzvaného Islámského státu (IS). Boj s terorismem ale nekončí a Česko chce přispět k ukončení války v Sýrii, uvedl dnes na twitteru.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ocenil mezinárodní koalici a její spojence a vyjádřil soustrast obětem islamistických radikálů. "Hlavní nebezpečí pro naši zemi je nyní eliminováno, boj proti teroristickým skupinám ale musí pokračovat," zdůraznil v prohlášení na twitteru. Za kritický milník, který představuje zdrcující strategický úder proti IS označil vítězství v Baghúzu vysoký americký diplomat pověřený záležitostmi Sýrie William Roebuck. I podle něj ale zůstává IS nadále výraznou hrozbou v regionu a pro trvalou porážku IS bude zapotřebí ještě mnoho práce.

"Historickou etapou" nazvala svržení chalífátu IS britská premiérka Theresa Mayová, zdůraznila ale zároveň, že je ještě nutné vyhladit neblahou ideologii islamistů.

The liberation of the last Daesh-held territory wouldn’t have been possible without the immense courage of UK military and our allies. We will continue to do what is necessary to protect the British people, our Allies and partners from the threat Daesh poses.

— Theresa May (@theresa_may) 23. března 2019

Mluvčí koalice SDF Bálí slíbil bojovat proti zbytkům radikálů, dokud nebudou zcela vymýceni. IS sice v Sýrii ani Iráku již neovládá žádné území, v obou zemích však provádí diverzní útoky. Jeho přidružené organizace nadále působí na egyptském poloostrově Sinaj, v Afghánistánu a dalších zemích.

Podle agentury AP je ale ohlášení definitivního vítězství možná předčasné. Její reportér ještě dnes na místě slyšel střelbu z minometů a pušek. V pátek mluvčí SDF přiznal, že někteří bojovníci IS se dosud schovávají v jeskyních poblíž Baghúzu a že probíhají "dočišťovací operace". Americký prezident Donald Trump ohlásil konečné vítězství nad islamisty již v pátek.

Oznámení SDF může znamenat konec 4,5leté kampaně mnoha různých vojenských sil proti IS, který svůj největší rozkvět zažil v roce 2014, kdy ovládal území o velikosti Británie, včetně několika velkých měst.

Témata:  Islámský stát Kurdové Sýrie Emmanuel Macron Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.