Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé zaútočili na vládní budovu v Mogadišu. 15 mrtvých včetně ministrova náměstka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: news.com

Nejméně 15 mrtvých si vyžádal dnešní útok bojovníků islamistického hnutí Šabáb na vládní budovu v somálském hlavním městě Mogadišu. Mezi oběťmi je i náměstek ministra práce a sociálních věcí, oznámila agentura Reuters s odvoláním na somálské bezpečnostní síly. Jejich představitel potvrdil, že útok a následná přestřelka skončily a budova je zajištěna.

Útočníci odpálili nálož v autě před vládní budovou a za hustého mračna dýmu do ní poté pronikli. Náměstek ministra práce a sociálních věcí Saqar Ibrahim Abdalla byl podle zasahujících příslušníků vládních sil zastřelen ve své kanceláři v přízemí krátce po proniknutí útočníků do budovy. Zahynulo ještě dalších devět osob z řad ministerstva a policie. Zastřeleni byli všichni čtyři útočníci a o život přišel i sebevražedný atentátník v použitém autě, uvedl policejní důstojník.

Tento zdroj potvrdil agentuře Reuters zabití náměstka ministra a řekl, že při útoku bylo zraněno nejméně 20 lidí.

#Update : staff of Ministry of labour escape from the building following an an attack. Gun fights ongoing as ministry building remains under siege #Mogadishu Xigasho by @DalsanFM pic.twitter.com/wO96iz0fOu

— Abdirahman qadaafi (@qadaafi4) 23. března 2019

K útoku se přihlásilo hnutí Šabáb, které násilnými prostředky usiluje o svržení ústřední vlády v Mogadišu a zavedení systému islámského náboženského práva šaría v zemi. Slabá somálská vláda se v boji proti Šabábu opírá o armádu a mírovou misi Africké unie v Somálsku (AMISOM).

Z hlavního města země byla radikální organizace vyhnána už v roce 2011 a poté i z většiny dalších svých bašt po celé zemi. Zůstává ale velkou hrozbou a její bojovníci často podnikají bombové útoky v Somálsku i za jeho hranicemi.

Témata:  Al-Šabáb terorismus v Somálsku Somálsko terorismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy