Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouře zasáhla výletní loď u Norska, helikoptéry zachraňují 1300 pasažérů

plavidlo Viking Sky
plavidlo Viking Sky
Foto: YouTube

Kvůli bouřlivému počasí a poruchám motorů se dnes dostaly u západního pobřeží Norska do potíží hned dvě lodi. Nejprve požádala o evakuaci svých 1300 pasažérů výletní loď Viking Sky, která byla kvůli výpadku motorů za silného vlnobití volně unášena do oblasti Hustadvika, která je jedním z nejnebezpečnějších úseků norského pobřeží. Později postihl stejný problém nákladní loď Hagland Captain, která se podle norské televize nacházela na cestě k výletní lodi Viking Sky, aby přispěla k její probíhající evakuaci.

Výletní lodi se podle upřesněných informací norské námořní záchranné služby podařilo nakonec znovu nahodit jeden z motorů a spustit kotvu asi dva kilometry od pobřeží. Z paluby pak začaly pasažéry evakuovat posádky čtyř záchranných helikoptér, do 18:50 SEČ se ale podařilo touto cestou přepravit na pevninu jen 87 lidí. Z nich osm utrpělo lehká zranění, řekla agentuře Reuters mluvčí záchranné služby Borghild Eldoenová. Kyvadlová evakuace bude podle ní pokračovat i v noci.

Zdržení evakuace ale způsobuje odeslání dvou záchranných vrtulníků k nákladní lodi Hagland Captain, z jejíž paluby má být vyzdviženo devět členů posádky.

First pictures emerging from the #VikingSky rescue operation. pic.twitter.com/B5cwW7mO4K

— To-Travel-Is-To-Live (@ToTravelIsToLi1) 23. března 2019

Pasažéři z luxusní výletní lodi jsou po jednom vytahováni z paluby Viking Sky do helikoptéry, která je transportuje do vesnice u města Molde. Někteří z evakuovaných vylíčili veřejné televizi NRK okamžik, kdy se lodní motory zastavily, i následnou evakuaci.

"Zrovna jsme obědvali, když se to začalo třást. Okenní tabulky se rozbily a dovnitř začala proudit voda. Byl to pořádný chaos. Cestu do helikoptéry, tak na tu bych radši zapomněl. Nebyla to žádná legrace," řekl americký cestující John Curry.

Bouře v oblasti je provázena vlnami o výšce šesti až osmi metrů a síla větru dosahuje rychlosti 24 metrů za sekundu, uvedla norská meteorologická služba. Podle její předpovědi potrvá bouře nejméně do půlnoci SEČ.

Témata:  Norsko výletní lodě lodní nehody moře plavidlo Viking Sky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.