Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel izraelský agent Rafi Ejtan, dopadl nacistického zločince Eichmanna

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Legendární agent izraelské tajné služby Mossad, Rafi Ejtan, který se v roce 1960 podílel na únosu nacisty Adolfa Eichmanna z Argentiny, dnes zemřel ve věku 92 let. Muž, kterého izraelský premiér Benjamin Netanjahu nazval "hrdinou izraelských tajných služeb", skonal v nemocnici v Tel Avivu, kde byl v poslední době ošetřován, oznámila agentura DPA.

Operace k dopadení "architekta holokaustu" Eichmanna a jeho tajného únosu z Argentiny do Izraele v roce 1960 byla jedním z největších úspěchů Mossadu.

Rafi Eitan, the man who led the operation to bring in Nazi war criminal Adolf Eichmann has died. May this legend's memory be a blessing. ?? pic.twitter.com/UfwU4mbAfH

— The Mossad (@TheMossadIL) 23. března 2019

Po zdařilé akci komanda v čele s Ejtanem byl Eichmann v Izraeli odsouzen k trestu smrti za zločiny proti lidskosti a válečné zločiny a v květnu 1962 oběšen.

Ejtan po aféře kolem izraelského špiona Jonathana Pollarda, která se v 80. letech stala jednou z nejnepříjemnějších a nejškodlivějších epizod ve vztazích mezi Izraelem a USA, odstoupil z vedení jedné izraelské zpravodajské agentury. Později vstoupil do politiky a v letech 2006 až 2009 zastával úřad ministra pro důchody.

Témata:  Adolf Eichmann Izrael úmrtí Rafi Ejtan

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.