Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystá se puč v Downing Street? Promluvil ministr financí, varuje před katastrofou

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Británie musí raději najít způsob, jak spořádaně opustit Evropskou unii, než aby se snažila sesadit premiérku Theresu Mayovou. Uvedl to dnes britský ministr financí Philip Hammond serveru Sky News, kde také popřel zprávy tisku o údajném spiknutí uvnitř vlády s cílem nahradit Mayovou jiným členem kabinetu.

"Změna předsedy vlády by nám nepomohla," řekl s tím, že není vhodná chvíle hovořit o "výměně hráčů". Zároveň varoval, že odchod Británie bez dohody s Evropskou unií by byl pro ekonomiku katastrofální.

Ale dohodu o brexitu, kterou premiérka vyjednala s unií, parlament již dvakrát nepřijal.

We predict #Hammond going for the PM job getting it then he'll #RevokeArticle50

— New Democratic Party?#FBPE #2ndRef #Revoke50 (@NewDemocraticP1) 24. března 2019

"Jsem realistický a (uvědomuji si), že možná nebudeme schopni získat většinu pro premiérčinu dohodu. Pokud tak tomu je, pak se parlament bude muset rozhodnout nejen o tom, proti čemu je, ale i o tom, pro co je," řekl Hammond.

Připustil, že si není jist, zda by se v parlamentu našla většina pro schválení druhého referenda o brexitu, ale byl by to logický návrh.

"Je jasné, že sněmovna bude mít v příštích dnech příležitost, aby - pokud neschválí premiérčinu dohodu - se pokusila dát dohromady většinu pro jiný návrh, který by mohl pokročit," řekl Hammond podle agentury Reuters.

Premiérka Mayová získala ve čtvrtek v Bruselu na summitu EU odklad brexitu přinejmenším do 12. dubna, není však jisté, zda v příštích dnech přesvědčí poslance k podpoře hotové dohody s EU, kterou předtím už dvakrát odmítli. V opačném případě hrozí Británii neřízený brexit.

Témata:  Philip Hammond Velká Británie EuroZprávy.cz Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy