Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zamíří do Izraele. Podepíše kontroverzní dekret o Golanech?

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Americký prezident Donald Trump v pondělí podepíše dekret, v němž uzná svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami. S odvoláním na prohlášení izraelského ministra zahraničí Jisraela Kace o tom informovala agentura AP. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes podle agentury řekl, že Turecko předloží záležitost Golanských výšin v OSN. Trumpův výrok o Golanských výšinách pak označil za "dárek" izraelskému premiéru Benjaminu Netanjahuovi před nadcházejícími volbami v Izraeli.

"Zítra (v pondělí) prezident Trump za přítomnosti premiéra Netanjahua podepíše dekret uznávající svrchovanost (Izraele) nad Golanskými výšinami. Izraelsko-americké vztahy jsou bližší než kdy dříve," sdělil Kac na twitteru.

אני נערך להופיע היום בפני אלפי משתתפי ועידת אייפק בוושינגטון. התבשרנו כעת כי מנהיגי הונדורס ורומניה הודיעו בועידה על כוונתן להעביר את שגרירויותיהן לירושלים. מחר יחתום הנשיא טראמפ, בנוכחות רה״מ נתניהו, על צו המכיר בריבונות ישראל בגולן. יחסי ישראל ארה״ב הדוקים מאי פעם.

— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) 24. března 2019

Americká strana informaci dosud oficiálně nepotvrdila. Agentura Reuters s odkazem na nejmenovaného vysokého představitele americké vlády v pátek uvedla, že Trump se chystá dokument stvrdit příští týden během návštěvy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v USA. Americký prezident ve čtvrtek řekl, že Spojené státy by měly uznat izraelskou svrchovanost nad Golanskými výšinami, protože toto území je významné pro izraelskou bezpečnost a stabilitu v regionu.

Erdogan už v pátek na zasedání Organizace islámské spolupráce prohlásil, že legitimizace okupace Golanských výšin (Izraelem) nesmí být dovolena.

Mnoho států označilo Trumpův výrok za porušení dosavadních rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Podle Kremlu může tento krok destabilizovat situaci na Blízkém východě. S Trumpem nesouhlasí ani Evropská unie a svůj dosavadní názor na status Golan nehodlá změnit Německo ani Francie.

Židovský stát toto strategicky významné území obsadil v roce 1967 za takzvané šestidenní války a v roce 1981 ho anektoval.

Témata:  Donald Trump Benjamin Netanjahu Golanské výšiny Izrael

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.