Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hádka o Golany: Trump chce svrchovanost Izraele, EU i Moskva jsou proti

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Instagram

Americký prezident Donald Trump má dnes podepsat dekret, v němž uzná svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami. Tuto strategicky významnou oblast na jihozápadě Sýrie židovský stát obsadil za války v roce 1967 a v roce 1981 ji v rozporu s rezolucí OSN anektoval. Trump dnes v Bílém domě hostí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, jehož za dva týdny doma čekají parlamentní volby.

Podle některých načasoval Trump uznání Golan právě tak, aby před volbami podpořil svého spojence Netanjahua. S ním má dnes jednat také o Íránu, který USA i Izrael označují za největší hrozbu pro region. Netanjahu bude v USA i v úterý, kdy se zúčastní konference Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC), hlavní proizraelské lobbistické skupiny v USA. Později ještě spolu s manželkou Sarou s Trumpem povečeří.

Trump oznámil minulý týden, že USA by měly uznat svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami, protože jsou významné pro izraelskou bezpečnost a stabilitu v regionu. Mnoho států označilo Trumpův výrok za porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN, Golany jsou v mezinárodních dokumentech označovány jako okupované území. S Trumpem nesouhlasí ani Evropská unie a podle Moskvy může Trumpův krok destabilizovat situaci na Blízkém východě.

Golanské výšiny leží na jihozápadě Sýrie mezi Libanonem, Izraelem a Jordánskem. Izrael v roce 1981 anektoval 1200 kilometrů čtverečních Golan, asi 510 kilometrů čtverečních na východě ovládá Sýrie. Na části Golan je nárazníkové pásmo kontrolované silami Pozorovatelskými silami OSN pro odpoutání (UNDOF).

Trump "poised to drive a wrecking ball through the international law that protects the population of the occupied Golan Heights. … it may embolden other occupying states to double down on their own land grabs, settlements, & plunder” ~ @goldsteinricky https://t.co/uP1OyFn7ps pic.twitter.com/ZUndj0YytL

— Andrew Stroehlein (@astroehlein) 25. března 2019

Po izraelském vpádu z oblasti emigrovala většina arabských obyvatel (kolem 130.000 lidí) a Izrael tam postupně vybudoval přes tři desítky osad, v nichž nyní žije na 20.000 izraelských osadníků. Na okupovaném území žije i asi 20.000 Syřanů, většina z nich jsou příslušníci nábožensko-etnické komunity Drúzů.

Pro Izrael jsou Golanské výšiny velmi důležité, jednak ze strategického hlediska - umožňují monitorovat rozsáhlé oblasti syrského a libanonského území, kde Izrael vidí hrozbu od íránských milic a šíitského hnutí Hizballáh. Golany jsou také jedním ze zdrojů vody pro Izrael a mimo jiné se tam nachází i jediné izraelské lyžařské středisko.

Témata:  Donald Trump Golanské výšiny Izrael

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.