Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Google varuje před problémy: Směrnice EU o copyrightu poškodí digitální ekonomiku

Americká společnost Google představila nový design svého loga. Je to již pátá úprava loga od roku 1998, kdy internetový vyhledávač začal nabízet své služby.
Americká společnost Google představila nový design svého loga. Je to již pátá úprava loga od roku 1998, kdy internetový vyhledávač začal nabízet své služby.
Foto: Google

Nová evropská směrnice o digitálním copyrightu v podobě, v jaké ji dnes potvrdil europarlament, povede k právní nejistotě a poškodí kreativní a digitální ekonomiku EU. V prohlášení to dnes uvedla společnost Google.

Směrnice je v konečné podobě podle firmy o něco lepší, než byl původní návrh, ale "detaily jsou důležité". Google dodal, že se těší na spolupráci s tvůrci příslušných pravidel, vydavateli, umělci a majiteli práv při očekávaném převádění směrnice do národní legislativy členských států Evropské unie.

Evropský parlament bohužel schválil směrnici o copyrightu, proti níž již přes rok bojujeme. Směrnice poškodí internet a napomůže hlavně technologickým gigantům. Pro Piráty v europarlamentu bude proto její revize klíčový úkol. Ve Sněmovně se pokusíme omezit její negativní dopady.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) 26. března 2019

Globální internetový gigant v minulých měsících v Bruselu lobboval především za změny či zrušení dvou nejkontroverznějších článků 11 a 13 ve směrnici potvrzené dnes europoslanci. Google bude nyní muset častěji platit kompenzace vydavatelům, autorům a majitelům práv.

První z nich má majitelům práv - včetně médií a umělců - zajistit spravedlivý podíl za použití jimi vlastněného obsahu na internetu. Druhý ukládá internetovým platformám povinnost zabývat se tím, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva.

Témata:  Google autorská práva internet EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy