Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát údajně plánuje velké útoky v Evropě

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Džihádisté z Islámského státu ​​zakládají či už založili spící buňky, aby „zabíjeli nepřátele Boha“. Jedním z cílů IS je teď nábor „co nejvíce sebevražedných bratrů-útočníků“. Soubory Islámského státu ukořistěné v Sýrii odhalují plány džihádistů, kteří plánují vyzbrojit a financovat povstalce v Evropě. Zpráva se objevila poté, co syrští bojovníci dobyli poslední zbytky území ovládaného džihádisty v Sýrii.

Teroristé z IS po ztrátě posledního území v Sýrii plánují únosy a sebevražedné útoky v Evropě. Fanatici podle svých slov v Sýrii a na Západě zřizují spící buňky, aby „zabili nepřátele Boha“.

Z korespondence džihádistů vyplývá, že usilují o nábor „co nejvíce sebevražedných bratrů-atentátníků“ a shromažďují arzenál zbraní. Plány teroristické skupiny odhalily informace z pevných disků, které zůstaly po bitvě v syrské poušti, informoval deník The Sunday Times.

Včera se objevila informace, že Islámský stát byl vytlačen z posledního zbytku svého území podél řeky Eufrat. Místo pobytu vůdce IS ale dál zůstává neznámé.  

Mezi návrhy obsaženými v dopisech IS patří „oddělení operací v Evropě“ a jinde. Džihádisté tvrdí, že mají spojence, kteří chtějí pracovat v oblastech ležících daleko od Islámského státu a provádět útoky v Evropě. 

V jednom z dopisů vůdci ISIS se údajně píše: „Pokud někdo představuje hrozbu pro Islámský stát nebo našeho chalífu či jeho zástupce, stačí poslat jeho fotku, místo, kde žije a jeho číslo. Pak vyčkejte, až vám pošleme video zachycující jeho zabití.“

Materiály také obsahovaly praktické informace o pomoci sebevražedným atentátníkům a poskytování vozidel pro únosy a průzkum.

I když byl IS v Sýrii poražen, odborníci varovali, že skupina zůstane „obrovskou hrozbou“. Karin von Hippelová, bývalá šéfka štábu zvláštního prezidentského vyslance globální koalice bojující proti Islámskému státu, prohlásila, že pád skupiny je „důležitým milníkem“. „Je to územní porážka IS, ale stále představuje obrovskou hrozbu," dodala nynější šéfka generálního ředitelství Royal United Services Institute.

Témata:  Islámský stát Sýrie Evropa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy