reklama

"Ramy dostane občanství, protože je jako můj syn a prokázal, že chápe hodnoty této země. Ministr sice musí respektovat zákon, ale dovedné a odvážné činy mohou zákon převýšit," řekl Salvini.

Chlapci se podařilo před únoscem ukrýt svůj mobilní telefon. Posléze předstíral, že se arabsky modlí a dal přitom vědět svému otci, co se děje. V televizním vystoupení řekl, že pak volal i na policii. Pomoc zavolal i Maročan Adam. Zalarmovaným policistům se podařilo autobus lokalizovat, upoutat pozornost řidiče a děti evakuovat zadními dveřmi. V tu chvíli už autobus hořel.

Salvini, šéf protiimigrační Ligy, se ohledně udělení občanství vždy opatrně odvolával na nezbytné procedury. Zcela odmítl debatu o zákoně ius soli, tedy právu místa, podle nějž by občanství automaticky získávaly děti imigrantů narozené v Itálii. Jak Egypťan Ramy, tak Maročan Adama se sice narodili v Itálii, ale o občanství mohou požádat až v 18 letech.

Během prověřování Ramyho rodiny vyšlo najevo, že jeho otec Chálid měl několikrát v minulosti problém se zákonem: pobýval v Itálii nelegálně, v roce 1999 byl obviněn z loupeže a také se vydával za veřejného činitele. Za žádný z přečinů ale nebyl odsouzen.

Vicepremiér v římském paláci Viminale, sídle ministerstva vnitra, vedle Ramyho a Adama přijme ještě tři školáky. Auroru si vzal řidič jako rukojmí a ona přitom zachovávala klid. Fabio s únoscem mluvil a snažil se ho uklidnit. Nicolò se sám nabídl jako rukojmí, když řidič hledal dobrovolníky. O občanství pro svého syna veřejně požádali také rodiče Adama.

O občanství patrně ale přijde řidič autobusu původem ze Senegalu. Italským občanem se stal po uzavření sňatku s Italkou. S nyní již bývalou ženou má dvě děti ve věku 12 a 18 let. Únos spáchal na vlastní pěst, prý ho k němu dohnala imigrační politika současné vlády. Přeje si, aby Afričané neopouštěli černý kontinent a netopili se cestou do Evropy ve Středozemním moři, řekl při výslechu 47letý Ousseynou Sy.

OSN odhaduje, že při cestě do Evropy přes moře se v roce 2018 utopilo anebo bylo prohlášeno za nezvěstné 2297 lidí. Tvrdou migrační politiku prosadil v nové italské vládě zejména Salvini.