Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po schválení brexitové dohody odstoupím, slíbila Mayová

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Šéfka britské vlády Theresa Mayová dnes naznačila, že po případném schválení "rozvodové" dohody s Evropskou unií by brzy opustila premiérský post. Na setkání s poslanci vládní Konzervativní strany řekla, že nebude stát v cestě touze po novém vedení při vyjednávání o budoucích vztazích Británie s EU. Britští novináři její slova interpretují tak, že pokud stávající brexitová dohoda bude Dolní sněmovnou přijata, pak ihned po 22. květnu, tedy po britském odchodu z evropského bloku, začne volba nového lídra konzervativců. Řada kritiků dojednaných podmínek brexitu nyní mění postoj a uvádí, že výsledek dlouhého vyjednávání napotřetí podpoří.

O tom, že premiérka konzervativním poslancům slíbí svou brzkou rezignaci výměnou za hlasy pro dohodu o brexitu, britská média mohutně spekulovala už několik dní. Před zákonodárci dnes Mayová neuvedla konkrétní datum svého odchodu, pouze řekla, že je připravena v čele vlády skončit "dříve, než jsem zamýšlela, abych udělala to, co je správné pro naši zemi a pro stranu".

"Vím, že je zde touha po novém přístupu a po novém vedení pro druhou fázi brexitových vyjednávání - a já tomu nebudu stát v cestě. (...) Ale musíme prosadit dohodu (o vystoupení z EU) a zajistit brexit," cituje z premiérčina projevu televize Sky News.

Podle britských novinářů dala Mayová jasně najevo, že pokud poslanci podpoří brexitovou dohodu, začala by na konci května volba nového lídra. "Ale co když (dohoda) nikdy neprojde?" ptá se na twitteru reportér Sky News Lewis Goodall. "Není to jasné," odpovídá hlavní politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová. Zdroj z úřadu premiérky jí údajně sdělil, že "pak by to bylo úplně o něčem jiném".

Poslanci Konzervativní strany až do prosince nemohou Mayovou z funkce odvolat, neboť se o to neúspěšně pokusili na konci loňského roku a stranická pravidla říkají, že to opět mohou zkusit až po 12 měsících. Řada prominentních hlasů ve straně však uváděla změnu vedení jako podmínku pro podporu brexitové dohody s Bruselem. V úterý večer například tento přístup jasně formuloval exministr zahraničí a jeden z možných uchazečů o premiérský post Boris Johnson.

Jeden z hlavních podporovatelů brexitu nyní podle novinářů řekl svým kolegům z euroskeptického křídla Konzervativní strany, že dojednané podmínky brexitu za současných okolností podpoří. "Boris Johnson mění strany a podpoří dohodu," tvrdí jeden z informovaných zdrojů. "Slib nového lídra místo Mayové změnil jeho názor," napsal na twitteru politický zpravodaj listu The Times Sam Coates. Stejnou informaci přinesla řada dalších novinářů.

Po oznámení premiérčina slibu o brzké rezignaci následují Johnsona další konzervativní euroskeptici, mimo jiných i bývalý lídr strany Iain Duncan Smith. Reportér webu BuzzFeed UK Alex Wickham, který počet odpůrců brexitové dohody v řadách poslanců vládní strany průběžně sleduje, už velikost této skupiny stanovuje pouze na 55 lidí. Před dvěma týdny proti dokumentu hlasovalo 75 konzervativců.

Krok premiérky naopak na twitteru odsoudil lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn. "Slib Theresy Mayové konzervativním poslancům, že odstoupí, pokud budou hlasovat pro její dohodu, ukázal jednou provždy, že její chaotické vyjednávání o brexitu byly vždy o zvládnutí stranických problémů, nikoli o principech nebo veřejném zájmu," napsal opoziční předák.

Ačkoli dnešní oznámení premiérky zjevně posiluje podporu pro její brexitovou dohodu u konzervativců, komentátoři varují, že by jí mohlo ubrat hlasy labouristických poslanců. Ti se prý obávají výsledku vyjednávání s EU, které by vedl zástupce tábora prosazujícího výraznější odluku Británie od unijních struktur.

Vláda Mayové nyní podle všeho plánuje třetí hlasování o dohodě s EU uspořádat v pátek, ovšem od jejího prosazení je stále poměrně daleko. Kromě šéfa Dolní sněmovny Johna Bercowa jí stojí v cestě i severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která podle posledních informací svůj odmítavý postoj stále nemění. Aktuální stanovisko měla strana upřesnit ještě dnes večer, tiskové prohlášení očekávané na 19:00 SEČ však neučinila a jednání mezi ní a vládou podle ministra pro místní samosprávu Jamese Brokenshirea pokračují.

Témata:  Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy