reklama

Zdechovský dnes ČTK sdělil, že hlasování provázely zmatky, včetně potíží s tlumočením, a někteří poslanci nevěděli, o čem hlasují. O námitce by měl rozhodnout šéf europarlamentu Antonio Tajani.

Návrh hlasovat o pozměňovacích návrzích, které mohly osud směrnice, proti níž v evropských městech o uplynulém víkendu protestovaly tisíce lidí, změnit, neprošel o pouhých pět hlasů. Proti bylo 317 poslanců a pro 312. Třináct poslanců ale své hlasování dodatečně opravilo - deset uvedlo, že chtělo hlasovat pro možnost připustit pozměňovací návrhy, dva byli proti a jeden se zdržel. Kdyby tito zákonodárci skutečně v úterý hlasovali podle svých nynějších proklamací, pak by návrh hlasovat o pozměňovacích návrzích prošel.

Mezi poslanci, kteří požádali o opravu, jelikož v úterý hlasovali proti návrhu, i když měli v úmyslu hlasovat pro, byli i české europoslankyně Dita Charanzová a Martina Dlabajová (obě ANO). "Hlasování bylo poměrně zmatečné, opravu jsem provedla hned po jeho skončení. Možnost oprav se v EP běžně využívá, není výjimkou, kdy dojde například ke změně pořadí hlasovaných bodů. K omylu dojde snadno," vysvětlila svůj krok Charanzová.

Námitkou českého europoslance se nyní zabývá předseda parlamentu Antonio Tajani. "Na rozhodnutí má 24 hodin, tedy do dnešního odpoledne," uvedl Zdechovský. Dodal, že pokud Tajani námitku zamítne, chce se spolu s dalšími nespokojenými poslanci z různých parlamentních frakcí obrátit na unijní soudy. Odhadl, že těchto poslanců by nakonec mohlo být až 200.

Například server Politico ale upozornil, že podle některých hlasů z europarlamentu může být snaha dotčených poslanců upozornit na zmatek kolem hlasování způsobem, jak ospravedlnit svůj postoj před voliči, kteří s reformou autorského práva nesouhlasí. "Mám velké obavy, že některé "chyby" mohly být záměrné, a oprava hlasování je pro poslance cestou, jak uniknout tlaku," napsal na twitteru asistent španělského europoslance Ramona Tremosy. Stejného názoru je i česká Unie vydavatelů. "Na základě jakých důvodů se tito europoslanci rozhodli změnit svůj hlas, se můžeme pouze domnívat. Lobbistický vliv digitálních platforem a dalších zájmových skupin musel být zcela enormní," uvedl její šéf Václav Mach.

Na žádost o opravu mají poslanci dva týdny od chvíle, kdy hlasování proběhlo. Důvody, proč poslanci mění svá stanoviska, mohou být různé. Někdy žádají o opravu kvůli vlastní chybě, když při hlasování omylem zmáčknou nesprávné tlačítko. Jindy mohou změnit názor kvůli politickému tlaku. Zpětné opravy hlasu však nikdy nezmění původní výsledek hlasování.

Cílem schválené reformy autorského práva je přizpůsobit autorské právo digitální éře. Nová pravidla posilující především postavení umělců a vydavatelů musí ještě oficiálně schválit členské státy EU. Jednotlivé země pak budou mít dva roky na to, aby je převedly do svého práva. Mnozí komentátoři směrnici o copyrightu označovali za dosud nejspornější normu, jakou se tento parlament ve svém končícím funkčním období zabýval.