Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stoltenberg bude nadále v čele NATO. Zůstaneme připraveni, vzkazuje aliance

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Severoatlantická aliance prodloužila dnes o další dva roky mandát svého generálního tajemníka Jense Stoltenberga. Nejvýše postaveným civilistou v NATO by tak měl být bývalý norský premiér až do 30. září 2022. Na svých stránkách o tom informovala sama aliance.

"Spojenci vyjádřili svou podporu úsilí generálního tajemníka ve snaze přizpůsobit a modernizovat NATO a zajistit, že zůstane připravené na budoucnost," uvedla aliance v prohlášení.

Stoltenberg v reakci na prodloužení svého mandátu uvedl, že se cítí důvěrou 29 členských států poctěn. "Čelíme největším bezpečnostním výzvám za poslední generaci a já se těším, že budu pokračovat ve spolupráci se všemi spojenci ve snaze NATO přizpůsobit a modernizovat," dodal generální tajemník.

Čerstvý šedesátník Stoltenberg působí jako nejvýše postavený civilista Severoatlantické aliance od 1. října 2014. Rekord v délce výkonu funkce generálního tajemníka zatím drží někdejší nizozemský ministr zahraničí Joseph Luns, který v čele NATO stál v letech 1971 až 1984, tedy 13 let.

Témata:  Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy