Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Třetí porážka Mayové. O odchodu Britů nerozhodl ani den, kdy měl brexit nastat

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Poslanci britské Dolní sněmovny i napotřetí odmítli dohodu o odchodu Británie z Evropské unie, kterou vyjednala s Bruselem premiérka Theresa Mayová. Dohodu dnes podpořilo 286 zákonodárců, proti se jich postavilo 344.

Podle závěrů posledního summitu EU se musí Londýn do 12. dubna rozhodnout mezi brexitem bez dohody a delším odkladem brexitu, s nímž by se ale pojila účast v květnových volbách do Evropského parlamentu.

Dnes poslanci rozhodovali na rozdíl od prvních dvou hlasování jen o samotné dohodě, nikoli o souběžně dojednané politické deklaraci o budoucích vztazích Británie s Evropskou unií. Oddělením obou dokumentů vláda splnila podmínku předsedy sněmovny Johna Bercowa, který odmítl, aby zákonodárci dvakrát hlasovali o stejném návrhu.

Poprvé poslanci Dolní sněmovny hlasovali o brexitové dohodě v polovině ledna. Tehdy ji podpořilo 202 poslanců a odmítlo 432, a britská vláda tak utrpěla historicky největší porážku v parlamentu. Podruhé se hlasovalo 12. března, kdy dohodu podpořilo jen 242 zákonodárců a proti se jich postavilo 391. Dnes rozdíl v počtu hlasů pro a proti dohodě činil 58.

Podle původního plánu měla Británie opustit Evropskou unii dnes ve 23:00 (o půlnoci SEČ).

Mayová: Chci spořádaný brexit

Britská premiérka Theresa Mayová v reakci na odmítnutí brexitové dohody v britském parlamentu prohlásila, že vláda se bude dál snažit o spořádaný odchod z Evropské unie. Důsledky dnešního hlasování jsou podle předsedkyně vlády "vážné". Británie by nyní měla opustit Evropskou unii 12. dubna, připomněla Mayová. Opoziční poslanci vyzvali k uspořádání předčasných voleb i nového referenda.

Mayová uvedla, že země sice může požádat o další odložení brexitu, jakýkoli odklad odchodu Spojeného království z EU bude ale podle ní chtít unie dostatečně odůvodnit. Vzhledem k tomu, že si parlament nepřeje odchod bez dohody, je tak "téměř jisté", že země se bude muset zúčastnit květnových voleb do Evropského parlamentu, řekla Mayová.

"Obávám se, že jsme dosáhli hranic tohoto procesu v této sněmovně," dodala a upozornila, že Dolní sněmovna odmítla brexit bez dohody, zrušení brexitu, při středečním hlasování odmítla různé varianty brexitu a nyní už napotřetí i brexitovou dohodu.

Předseda Labouristické strany a lídr opozice Jeremy Corbyn se po další porážce vládní dohody Mayové zeptal, zda už "konečně akceptovala", že poslanci její dohodu nepodpoří. Podle něj se totiž zdá, že premiérka nevylučuje, že by se mohla s dohodou do parlamentu opět vrátit. Dohoda se podle Corbyna přitom musí změnit a pokud to premiérka nehodlá vzít na vědomí, "musí odejít", a umožnit tak konání předčasných voleb.

Předseda parlamentní frakce Skotské národní strany (SNP) Ian Blackford vyzval k tomu, aby si Británie vyhradila nyní čas na nalezení alternativy. "Musíme se nyní vážně podívat na možnost odvolání (brexitu)," řekl. "Premiérka naznačila, že odejde (z funkce), měla by nyní jít a my bychom měli (uspořádat) parlamentní volby," dodal.

Heidi Allenová, členka Nezávislé skupiny, kterou tvoří odpadlíci od labouristů a konzervativců, vyzvala k uspořádání nového referenda. Při plebiscitu v roce 2016 Britové rozhodli o odchodu z EU.

Místopředseda skupiny euroskeptických konzervativních poslanců ERG Steve Baker vyzval premiérku Mayovou, aby odstoupila. "Tohle musí být poslední porážka dohody Theresy Mayové," řekl.

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), jejíchž deset poslanců i napotřetí hlasovalo proti dohodě, vyzvala premiérku, aby využila nastalé situace a vyřešila problém s takzvanou irskou pojistkou, kvůli které se DUP proti dohodě staví. DUP podporuje menšinovou vládu Mayové.

Témata:  Brexit Velká Británie EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy