reklama

Kvůli kauze Skripal již USA uvalily sankce na Rusko na konci loňského srpna. V srpnu také americké ministerstvo zahraničí pohrozilo Rusku tvrdými sankcemi, pokud do 90 dní neposkytne spolehlivé ujištění, že již nebude používat chemické zbraně, a pokud neumožní inspektorům OSN kontroly ve svých zařízeních. Moskva americké žádosti nevyhověla a ministerstvo zahraničí USA Kongresu sdělilo, že na Rusko uvalí další odvetná opatření.

Proč dosud USA nové sankce neoznámily, není podle Bloombergu jasné. Agentura poznamenala, že Kongres v této věci na administrativu příliš netlačil, neboť se soustředil na potrestání Moskvy za vměšování do amerických prezidentských voleb.

První balíček sankcí z loňského srpna omezil dovoz vybraného amerického zboží do Ruska, a to včetně elektroniky, laserů či specializovaných výrobních technologií pro ropný a plynárenský průmysl. Nová opatření se podle Bloombergu budou týkat i bankovního sektoru.

Skripala a jeho dceru loni v březnu v jihoanglickém Salisbury přiotrávil armádní jed novičok, který se vyráběl v Sovětském svazu. Oba byli v kritickém stavu hospitalizováni, ale postupně se zotavili a žijí na neznámém místě ve Spojeném království. Kontaminovaný materiál se ale následně dostal k jistému britskému páru, který se rovněž otrávil. Žena loni v červenci zemřela, muž přežil.