reklama

Šefčovič se voleb zúčastnil dopoledne v Bratislavě, Čaputová hlasovala odpoledne ve městě Pezinok nedaleko slovenské metropole, kde kandidátka žije. Vrcholní politici Slovenska během dne vybízeli obyvatele k účasti na volbách.

"Udělejme si čas na mimořádně důležité volby i v takovýto krásný den. Budoucí prezident nebo prezidentka potřebuje silný mandát. Každý hlas je důležitý, každý hlas rozhodne," napsal na sociální síti úřadující prezident Andrej Kiska, který se o znovuzvolení neucházel a který v kampani podpořil Čaputovou. Kandidátka se po přesvědčivém vítězství v prvním kole prezidentských voleb vzdala postu místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko.

Voliče k účasti na hlasování vybídl i Pellegrini. "Ať má budoucí prezident co nejsilnější mandát od občanů. Už nyní se těším na naši budoucí spolupráci," uvedl Pellegrini, který je také místopředsedou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, jež v prezidentských volbách podporuje Šefčoviče.

Slovenské úřady zatím nehlásily žádné vážnější problémy, které by ovlivnily průběh hlasování. První kolo voleb prezidenta poznamenal zejména incident v jedné obci na východě země, kde opilý zastupitel odcizil volební urnu a hlasovací archy vysypal na ulici. Volební místnost tam kvůli tomu zavřela až necelou hodinu před půlnocí, což způsobilo i posunutí začátku zveřejňování dílčích výsledků hlasování.

Desítky tisíc Slováků, kteří žijí v zahraničí, se prezidentských voleb mohou účastnit pouze ve vlasti. Korespondenční volbu ani hlasování na svých ambasádách Slovensko při volbách hlavy státu neumožňuje. Již v prvním kole prezidentských voleb mnoho Slováků, kteří studují či pracují v Česku, přijelo do slovensko-českého příhraničí jen kvůli možnosti hlasovat. Podle medií i během dneška z Česka přijeli volit Slováci do města Kúty blízko hranic s ČR. Voliči tam čekali před volební místností ve frontě, která sahala až na ulici.

Čaputová a Šefčovič se v uplynulých dnech střetli v sérii televizních debat. Šefčovič se při nich snažil například zpochybnit koncipientskou praxi své soupeřky. Čaputová tvrdila, že při přípravě na povolání advokátky zákony neporušila.

Na Slovensku se o prezidentovi v přímé volbě rozhoduje od roku 1999. Nynějšímu prezidentovi Kiskovi pětileté funkční období skončí v polovině června.