reklama

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denysovová dnes adresovala výzvu všem 39 prezidentským kandidátům, aby se zdrželi rozhovorů pro novináře a nepromlouvali na veřejnosti. "Jde o porušení zákona, občané, kteří se dnes budou rozhodovat, nesmějí být ničím ovlivňováni," napsala ombudsmanka na facebooku.

Porošenko se dnes spolu se členy vlády a vedením parlamentu zúčastnil slavnostní pravoslavné modlitby za jednotu národa. "Pomodlili jsme se za jednotu všech ukrajinských církví, státu, lidu, národa a našich vojáků, za moudrost voličů, kteří budou zítra rozhodovat o budoucnosti Ukrajiny," řekl prezident novinářům.

Volební právo má na Ukrajině 30 milionů lidí, urny budou otevřeny po dobu dvanácti hodin počínaje sedmou hodinou ranní SELČ. Ústřední volební komise registruje přes 2300 zahraničních pozorovatelů ze 17 států, z nichž velká většina už do zemně dorazila, napsala agentura Unian. Ruským pozorovatelům, kteří měli o sledování voleb zájem, Kyjev účast neumožnil s vysvětlením, že účast zástupců země agresora je nepřípustná.