Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konečná bilance: EU zachránila téměř milion migrantů

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Evropská unie se od roku 2015 díky své námořní operaci ve Středomoří podílela na záchraně takřka 730.000 migrantů. V dopise Evropskému parlamentu, ze kterého dnes citují noviny německé mediální skupiny Funkce Mediengruppe, to sdělil eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

"Záchrana lidských životů zůstává pro EU povinností," napsal Avramopulos. V dopise rovněž zdůraznil, že rozhodující roli na záchraně migrantů mají nevládní organizace a že skutečná humanitární pomoc na moři, kterou tyto skupiny poskytují, by neměla být kriminalizována.

Podle eurokomisaře je ale třeba, aby všichni hráči v oblasti Středozemí na moři poskytovali pomoc podle mezinárodních pravidel, a tak nepomáhali pašerákům.

Tento týden se země Evropské unie na základě politického rozhodnutí dohodly o půl roky prodloužit činnost protipašerácké unijní operace Sophia, ale zároveň dočasně zastavit práci všech plavidel, které v ní působí, což v zásadě znemožňuje evropské námořní operaci účinným způsobem naplňovat mandát. Důvodem tohoto kroku je to, že unijní státy se nedokázaly shodnout na systému přerozdělování zachráněných migrantů. Důraz operace bude nově kladen na pozorování oblasti ze vzduchu a na pokračování výcviku libyjské pobřežní stráže.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy