Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je to definitivní. Čaputová vítězí, pojede do Česka i po Slovensku

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová
Foto: Facebook

Slovenská státní volební komise dnes potvrdila, že právnička Zuzana Čaputová byla v sobotním rozhodujícím kole přímých voleb hlavy státu zvolena novou prezidentkou. Oznámil to šéf komise Eduard Bárány.

Čaputová bude první ženou v nejvyšší politické funkci na Slovensku. Do úřadu nastoupí v polovině června, kdy skončí pětileté funkční období současnému prezidentovi Andreji Kiskovi.

Pětačtyřicetiletá Čaputová, nejmladší zvolená hlava slovenského státu od jeho vzniku v roce 1993, ve druhém kole voleb získala 58,4 procenta hlasů. Porazila tak svého soupeře, místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Čaputová zvítězila v sedmi z osmi krajů a v 50 ze 79 okresů.

Účast v sobotním hlasování činila 41,79 procenta, a byla tak nejnižší od zavedení přímé volby hlavy státu v roce 1999. Zaostala také za prvním kolem letošní prezidentské volby (48,74 procenta). Podle pozorovatelů to souvisí patrně s tím, že nepřišli hlasovat zejména všichni voliči dvou neúspěšných prezidentských kandidátů z prvního kola, soudce Štefana Harabina a šéfa krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby. Harabin a Kotleba, kteří před dvěma týdny získali dohromady čtvrtinu hlasů, na rozdíl od Čaputové a Šefčoviče například vystupují proti EU.

Budoucí slovenská prezidentka krátce po inauguraci v polovině června kromě první zahraniční cesty do Česka jezdit po Slovensku a setkávat se s lidmi. Plánuje rovněž jednat s představiteli úřadů o tématech, která posunou Slovensko kupředu. Čaputová to dnes řekla v diskusním pořadu zpravodajské televize TA3. V sobotním rozhodujícím kole voleb hlavy státu porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče.

"Určitě bych chtěla cestovat po Slovensku a setkávat se s lidmi. Byla by to (také) oficiální jednání s orgány veřejné moci o tématech, která považuji za důležitá - jak reálně dokážeme posunout Slovensko kupředu," řekla Čaputová.

První žena zvolená do čela slovenského státu již v noci na dnešek ve svém volebním štábu řekla, že chce dodržet tradici, podle které nový slovenský prezident na své první zahraničí cestě navštíví Českou republiku.

Čaputová, která již má přidělenou vládní ochranku, hodlá i v roli prezidentky pokračovat v jednáních s politiky bez osobních sporů. Před volbami sázela na nekonfrontační kampaň a zdůrazňovala myšlenku spravedlivého a férového Slovenska. Ještě v noci na dnešek v centru Bratislavy Čaputová zapálila svíčku na památku loni zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Příští slovenská prezidentka na rozdíl od úřadující hlavy státu Andreje Kisky připustila možnost jednání i s představiteli krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby, pokud ovšem nebudou popírat historická fakta. LSNS například obhajuje válečný slovenský stát, který byl spjat s nacistickým Německem.

Témata:  Zuzana Čaputová volby na Slovensku Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy