Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemství peněz: Nikdo vlastně neví, odkud jsou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Bez nadsázky celý svět se dnes točí kolem peněz. Vynález, který je starý desítky tisíc let hýbe světem. Proč vlastně lidé kdysi začali peníze používat, jaké objekty se jako peníze používali a co nás čeká do budoucna?

Lidská rasa používá peníze jakožto platidlo již 40 000 let. Umožňují spolupráci ve velké sociální komunitě, zjednodušují transakce, na rozdíl od směnného obchodu umožňují přesné porovnání a určení cen. Jsou symbolem moci a hybatelem velké části lidské činnosti. Je jich mnoho druhů, některé starší a některé novější. Které ale byly jako první?

Vědci našli stopy peněz až v dávné minulosti a jejich forma se po tisíciletí vyvíjela. Od přírodních objektů, přes mince a papír až po digitální měnu. 

Teorií o vzniku peněz je mnoho, zejména proto, že má mnoho funkcí. Umožňuje to dát věcem hodnotu, je to prostředek komunikace mezi odlišnými národy, určují hierarchii společnosti. Je složité ukázat na jednu z funkcí a říci, že právě to je ta primární, za kterou peníze vznikly. Důkazy však naznačují, že prvotní účel souvisel s darováním a placením dluhu.

Jako první peníze sloužily objekty, které se vyskytovaly v přírodě, ale byly velmi vzácné. Takovým objektem například byly mušle nebo materiály jako měď, zlato, stříbro či olovo. V některých oblastech se ještě do nedávna jako měna používal živý dobytek. 

První známá mince je mezopotámský shekel, který se objevil zhruba před 5000 lety. Mezi roky 650 a 600 př.n.l. existovaly mince v Malé Asii, kde nejbohatší občané Lýdie a Iónie používali zlaté a stříbrné mince, aby zaplatily za své armády. 

Doslova hory zlatých či stříbrných mincí byly nalezeny po celém světě. Mince byly brány jako platební médium globálně. Svědčí o tom nalezení mincí římských, islámských, indiánských i čínských.

Úspěch mincí stojí na několika vlastnostech, které v té době neměla žádná jiná potencionální platební komodita. Jsou snadno přenosné, leccos vydrží a mají sami od sebe hodnotu, která se příliš nemění. Navíc na rozdíl od stáda dobytku nepodléhají náhlé ekologické katastrofě. 

Témata:  historie peníze

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.