Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš vyrazil na Hrad za Zemanem. Čeká vládu obměna?

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes odpoledne sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Předseda vlády o schůzce řekl bez dalších podrobností novinářům po dnešním zasedání kabinetu, později o jednání informoval Hrad. Babiš předtím odmítl komentovat práci jednotlivých ministrů v návaznosti na dnešní zprávu deníku Mladá fronta Dnes, že ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) odejde z vlády na vlastní žádost a ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou (za ANO) v dohledné době vystřídá místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček.

"S prezidentem budu mluvit za pět minut. Co s ním budu probírat, vám nebudu sdělovat," reagoval Babiš kolem 15:25 na dotaz, zda se v nejbližších dnech plánuje sejít s hlavou státu.

Na tiskové konferenci po jednání vlády předtím odmítl komentovat práci jednotlivých členů kabinetu. Hrad o schůzce informoval po 16:00. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka se setkání konalo na Babišovu žádost. Obsah schůzky Ovčáček na twitteru neupřesnil.

Prezident republiky Miloš Zeman přijal v pondělí dne 1. dubna 2019 na Pražském hradě na jeho žádost předsedu vlády Andreje Babiše.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 1. dubna 2019

Kromě ohlášených bodů dostala Nováková při jednání vlády příležitost vysvětlit incident z minulého týdne, kdy zástupce Tchaj-wanu musel ve středu na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu. "Ona vysvětlila, že to bylo selhání jejích podřízených a že z toho vyvodí personální důsledky," řekl Babiš.

Čínský velvyslanec se podle něj choval velmi nestandardně. Připomněl v té souvislosti i událost z přelomu roku, kdy čínský velvyslanec Čang Ťien-min podle Babiše lhal o obsahu jejich společné schůzky na téma varování před čínskými technologiemi.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman Dan Ťok

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.