reklama

V padesátistránkové apoštolské exhortaci, v níž shrnuje říjnovou biskupskou synodu, která se zabývala zejména úlohou mladých lidí v církvi, také napsal, že církev "nemůže souhlasit s každým návrhem feministických skupin". Podle agentury Reuters se tím jasně zastal odmítavého stanoviska Vatikánu ke kněžství žen.

Dvaaosmdesátiletý František v dokumentu na mladé naléhá, aby je skandály spojené se sexuálním zneužívání od církve neodrazovaly a aby s drtivou většinou kněží, jichž se tyto prohřešky netýkají, spolupracovali. Sexuální zneužívání kněžími chápe papež jako "tragédii" a mládež žádá o pomoc církvi v této "temné chvíli".

"(Církev) může podpořit výzvu k respektování práv žen, s přesvědčením podpořit větší vyrovnanost mezi muži a ženami a nesouhlasit přitom se vším, co navrhují feministické skupiny," napsal v exhortaci ohledně postavení žen.

K tomu agentury připomínají dvě události: devět řádových sester, které se synodu zúčastnily, a hromadnou výpověď žen, jež pracovaly ve vatikánském měsíčníku.

Říjnového synodu se vedle 267 kardinálů, biskupů a kněžích zúčastnilo i devět řeholnic. Ty nemohly o konečných doporučeních synodu hlasovat, třebaže proti tomu opakovaně protestovaly.

Členky redakce vatikánského časopisu pro ženy, který vychází jako měsíčník novin L'Osservatore Romano, podaly výpověď na konci března. Zdůvodnily ji tím, že se je vedení deníku snaží zdiskreditovat a "dostat je pod kontrolu mužů". Tyto snahy se podle redaktorek zintenzivnily poté, co letos napsaly o sexuálním zneužívání jeptišek kněžími. Šéf deníku L'Osservatore Romano toto obvinění odmítl.