Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britové mají zpráv o brexitu plné zuby, přestávají politikům věřit

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Drtivá většina Britů má plné zuby každodenního zpravodajství o brexitu a v době aktuální krize není nadšena působením ani jedné ze dvou hlavních politických stran. Taková jsou zjištění výzkumu společnosti Britain Thinks provedeného v týdnu, na jehož konci měla Británie podle původního plánu opustit Evropskou unii. Ve většině respondentů nevyzpytatelný vývoj kolem brexitu vyvolává zmatení a lidé zřejmě příliš nevěří, že se politici dokážou s chaosem vypořádat.

Podle deníku The Guardian průzkum a výsledky doprovodných skupinových diskusí představují pro politiky neradostné, byť asi nepřekvapivé čtení. "Ukazuje, že výrazná většina veřejnosti je z brexitu nejen znuděná, zmatená a zneklidněná, ale také nedůvěřuje politikům s ohledem na nalezení řešení," napsal list.

S výrokem "nejsem nadšený ani z jedné z hlavních stran" souhlasilo 84 procent z 2004 dotázaných. Jen o procento nižší míru ztotožnění zaznamenalo tvrzení: Mám po krk toho, že je to (brexit) každý den ve zprávách. Podle 70 procent respondentů navíc další a další zprávy jen přidávají věci na nepřehlednosti.

Read the front-page coverage of our latest #BrexitDiaries research here. 64% of the public think Brexit anxiety is bad for our mental health https://t.co/nMMrXeTqsn

— BritainThinks (@BritainThinks) 3. dubna 2019

"Výhoda toho, kdybychom odešli v pátek (29. března), by byla ta, že bychom to už nemuseli poslouchat. Nechci to nijak bagatelizovat. Bylo by krásné zapnout televizi a nemuset se na to dívat a posunout se dál," řekl jeden z účastníků průzkumu. Přes 60 procent respondentů uvedlo, že úzkost spojenou s děním kolem brexitu považují za škodlivou pro duševní zdraví.

Ačkoli rozhovory s účastníky podle The Guardian ukázaly jistý obdiv k premiérce Therese Mayové za její vytrvalost, lidé od ní stejně jako od dalších politiků dobrý výsledek příliš neočekávají. Podle 51 procent dotázaných je u předsedkyně vlády stranická politika výše než národní zájem, přičemž s tímto hodnocením nesouhlasilo jen 32 procent lidí. U lídra opozičních labouristů Jeremyho Corbyna byl poměr ještě méně příznivý: 70 procent ku 13.

Co se týče scénářů, které by veřejnost v souvislosti s brexitem preferovala, nový průzkum potvrzuje značnou podporu pro odchod z EU bez dohody, který si nepřejí lídři evropských zemí a zjevně ani Mayová. Jako nejlepší variantu jej nicméně označilo 46 procent respondentů, zatímco zrušení brexitu jich jako správnou cestu uvedlo o sedm procent méně.

Témata:  Brexit Velká Británie průzkumy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.