Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za brexit s dohodou chce Merkelová bojovat do poslední chvíle

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) chce až do poslední chvíle usilovat o brexit s dohodou. Řekla to dnes na tiskové konferenci v durynském Neudietendorfu po jednání se šéfy vlád východoněmeckých spolkových zemí. Řešení brexitu se podle ní musí najít především v Londýně. Doufá, že tamní debaty budou úspěšné.

"Vždy jsem říkala, že budu do poslední hodiny daného data bojovat za to, abychom dosáhli spořádaného vystoupení Británie (z EU)," uvedla dnes Merkelová, podle níž je to v zájmu obou stran.

Šéfka německé vlády ve čtvrtek zamíří na návštěvu Irska a právě tam se podle ní potvrzuje časté tvrzení, že Evropa je otázkou míru a války. "Tam se to dá v zásadě vidět, že to je otázka násilí, nebo nenásilí," uvedla k obavám z možného obnovení konfliktu v Severním Irsku v důsledku brexitu.

Návrh britské premiérky Theresy Mayové na krátkodobý odklad termínu vystoupení Británie z Evropské unie dnes Merkelová přímo nekomentovala. Poznamenala ale, že řešení musí najít hlavně Londýn. "Je vidět, že tam jsou intenzivní snahy, ale je také vidět, že existují velmi rozdílné názory," uvedla s tím, že stále věří, že debaty vedené Mayovou povedou k úspěchu.

Témata:  Angela Merkelová Brexit Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy