reklama

„BIS dostala od CIA cenu George Teneta, nejvyšší ocenění za zahraniční spolupráci udělované jednou za rok," citují LN Babiše. "Toto nejvýznamnější ocenění, které CIA dává, beru nejen jako ocenění své práce, ale především jako ocenění práce BIS," doplnil Koudelka.

Podle lidí z branže je ocenění prestižní. "Uděluje se při výjimečných příležitostech. Nedostává to každá návštěva," řekl deníku bývalý ředitel civilní rozvědky a někdejší ministr vnitra František Bublan.

Babiš centrálu CIA navštívil počátkem března během své třídenní návštěvy Spojených států, která vyvrcholila setkáním s prezidentem Donaldem Trumpem. O Koudelkově účasti na jednání v CIA dosud média jen spekulovala. Premiér před schůzkou ani po ní nechtěl obsah jednání komentovat. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) byla tématem patrně spolupráce tajných služeb, boj s terorismem a kybernetická bezpečnost.

Koudelka v tajných službách pracuje od roku 1992, ředitelem BIS je od srpna 2016. Prezident Miloš Zeman ho už dvakrát odmítl jmenovat do hodnosti generála, českou kontrarozvědku prezident označil za čučkaře. Média spekulovala, že za Zemanovým postojem jsou neshody kolem možného výskytu jedu novičok v Česku. Jed použitý v Británii k útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala se podle Zemana v Česku v malém množství vyráběl a testoval, podle BIS ale nešlo o novičok.